نکات مهم و نمونه انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی
فهرست مطالب
در این نوشته مدیر پویا به نکات مهمی اشاره میکنیم که برای نوشتن انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی یا همان اسکالرشیپ یا فاند تحصیلی باید رعایت کنیم. من هر هفته حداقل ۵ تماس و مکالمه با این مضمون دارم:
- سوال:
آقای محمدی من برای چندین دانشگاه / چندین استاد دانشگاه رزومه و انگیزه نامه و درخواست پذیرش ارسال کردم اما پاسخی دریافت نکردم. اصلا ما رو «تحویل نمیگیرن»! - پاسخ من:
مطمئنا اونها شما رو نمیشناسن که بخوان تحویل بگیرن یا نگیرن؛ بلکه فقط رزومه و وانگیزه نامه شما رو دیدن. بنابراین باید در همین دو مورد دنبال دلیل عدم پاسخ اونها بگردید.
امروز بعد از این که دوباره به این سوال پاسخ دادم، بلافاصله تصمیم گرفتم این مطلب را تهیه کنم و در آن نکات مهم انگیزه نامه برای بورسیه یا همان اسکالرشیپ یا فاند تحصیلی را شرح دهم.
انگیزه نامه یا SOP برای پذیرش تحصیلی فرصتی ارزشمند است تا بتوانید دانش و قصد خودتان از ادامه تحصیل را قبل از مصاحبه حضوری برای طرف مقابل توضیح دهید. البته قرار نیست همیشه اساتید و یا ارائه دهندگان بورسیه تحصیلی از شما انگیزه نامه بخواهند، اما اگر این سند لازم باشد (که معمولا چنین است) پس نقش حیاتی در فرآیند اپلای شما خواهد داشت. نکاتی که در این نوشته آمده ممکن است در تهیه انگیزه نامه یا SOP برای درخواست استخدام نیز مفید باشد.
انگیزه نامه برای بورسیه چیست؟
انگیزه نامه برای بورسیه (به انگلیسی: Scholarship Motivation Letter) نامهای است که طی آن میتوانید به رزومه خود یک متن درخواست و توضیحات تکمیلی را اضافه کنید و آن را برای درخواست بورسیه تحصیلی ارسال کنید. شما به عنوان متقاضی در این نامه توضیح میدهد که:
- چرا شما کاندیدای مناسبی برای دریافت بورسیه هستید؟
- بعد از اتمام تحصیلات چه برنامهای دارید؟
نکته مهم: کمیتههای بررسی درخواستهای پذیرش و بورسیه (به انگلیسی: Admission Board) اغلب از انگیزه نامه برای محدود کردن تعداد متقاضیان استفاده میکنند و سپس کاندیداهای باقی مانده را دقیقتر ارزیابی میکنند.
همان طور که گفتیم معمولا ارائه انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی الزامی است. گاهی اوقات، ممکن است لازم باشد برای رشتههای تحصیلی در مقطع کارشناسی (یا لیسانس) نیز انگیزه نامه ارائه دهید.
به هر صورت انگیزه نامه فرصتی ارزشمند برای متقاضیان است تا با استفاده از آن بتوانند مخاطب را شگفت زده کنند و با همین تکنیک ساده است که او شما را به خاطر میسپارد و برای آشنایی بیشتر با شما (جلسه مصاحبه) کنجکاو خواهد بود.
نکات کلی برای نوشتن انگیزه نامه برای بورسیه
تعداد کلمات انگیزه نامه
معمولا پوزیشنهای تحصیلی تعداد صفحه و یا تعداد کلمات انگیزه نامه را تعیین نمیکنند و این را بر عهده متقاضی میگذارند تا با موقعیت شناسی و استفاده از هوش هیجانی خود، به نوشتن انگیزه نامه یا SOP اقدم کند. اما آنچه که مسلم است تعداد کلمات انگیزه نامه به طور معمول بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه است و این نامه باید شامل موارد زیر باشد:
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
- تحصیلات شما چیست و چه شد که این رشته تحصیلی را انتخاب کردید؟
- تجربیات حرفهای که تاکنون داشتهاید چیست و چه شد که این مسیر را انتخاب کردید و برنامه شما برای آینده حرفهای خودتان چست؟
- چه دلایلی باعث شده است که برای این دانشگاه و این موقعیت تحصیلی و این فرصت بورسیه یا فاند اقدام کنید؟
انگیزه نامه خود را متناسب با هر موقعیت بورسیه تنظیم کنید
گفتیم که در انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی باید برنامههای آینده شما را در بر داشته باشد. به این معنا که خواننده بتواند دریابد که شما بعد از دریافت این بورسیه و پایان تحصیلاتتان قرار است چه کارهایی انجام دهید؟ به بیان دیگر شما از ادامه تحصیل در این زمینه چه بهرهای خواهید برد؟ چگونه از دانش خودتان استفاده خواهید کرد برای حمایت از ماموریت ارائه دهنده بورس تحصیلی؟
به عنوان مثال فرض کنید ارائه دهنده بورسیه موسسهای است که از حیات وحش حمایت میکند. نامه شما باید توضیح دهد که قصد دارید بعد از پایان تحصیلاتتان برای شغلی اقدام کنید که در راستای اهداف آن موسسه نیز خواهد بود.
همچنین باید مشخص کنید که چرا بیش از سایر متقاضیان به این بورسیه نیاز دارید. برای آنها توضیح دهید که چه تجربیات خاصی دارید که شما را از بقیه متمایز میکند؟ چه مسئلهای را در دنیای حرفهای پیدا کردهاید که میخواهید آن را حل کنید؟ حتی اگر در حال حاضر دانش محدودی در مورد این موضوع دارید، باز هم از آن به نفع خود استفاده کنید. توضیح دهید که چگونه میتوانید با گذراندن این دوره تحصیلی پیشرفت کنید و مشکلات بیشتری را حل کنید.
ساختار انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی
انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی معمولاً از سه بخش تشکیل شده است:
- یک پاراگراف: مقدمه
- سه پاراگراف: بدنه یا body نامه
- یک پاراگراف: جمعبندی انگیزه نامه
در مقدمه انگیزه نامه برای بورسیه بهتر است که نام، سطح تحصیلات و برنامهای که برای آن اپلای کردهاید را بیان کنید.
بعد از مقدمه وارد بدنه نامه میشوید. اولین پاراگراف بدنه انگیزه نامه شامل توضیحاتی از تجربه حرفهای شما است. این توضیحات میتواند شامل تحصیلات و فعالیتهایی که در دانشگاه انجام دادهاید، پایان نامه، کارآموزی و یا حتی تجربیات کاری داوطلبانه نیز باشد.
برخلاف روند متداولی که در نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه و یا نوشتن سوابق شغلی در رزومه وجود دارد، لازم است مسیر رشد حرفهای خود را به ترتیب زمانی نشان دهید (نه به صورت معکوس). در نهایت لازم است توجیه کنید که شغل شما با ادامه تحصیل به کجا خواهد رسید.
در پاراگراف دوم بدنه انگیزه نامه باید توضیح دهد که امیدوارید از تحصیل چه چیزی به دست آورید؟ به این فکر کنید که قصد دارید کدام مشکلات را حل یا کشف کنید.
پاراگراف نهایی بدنه انگیزه نامه برای بورسیه باید برنامههای کلی شما را برای آینده توضیح دهد. این مثالها به شما ایدههایی را در این زمینه میدهند:
- به تحصیلات تکمیلی که قصد دارید بعد از این دوره دنبال کنید اشاره کنید.
- در مورد شرکتها یا آژانسهایی که میخواهید بعد از فارغ التحصیلی در آنها کار کنید، بنویسید.
- در مورد برنامهها یا سازمانهایی که میخواهید توسعه دهید صحبت کنید.
در نهایت، پاراگراف جمعبندی باید دوباره تأکید کند که چرا کاندیدای خوبی برای دریافت بورسیه هستید.
خطاهای متداول در نوشتن انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی
در ادامه ایرادهای متداول که معمولا در انگیزه نامهها وجود دارد را به صورت مختصر مرور میکنیم. بهتر است که در پایان کار این موارد را به صورت چک لیست اصلاحات نهایی انگیزه نامه مد نظر قرار دهید.
- انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی نباید هیچ غلط گرامری یا املایی داشته باشد.
- در این نامه از لحن رسمی و عبارات تخصصی و حرفهای (و نه زبان عامیانه) استفاده کنید.
- تجربیات، دستاوردها و مهارتهای خود را به جای فهرست کردن، با مثالهای مشخص در متن انگیزه نامه نشان دهید.
- از کلی گوییهای مبهم دوری کنید (در نظر داشته باشید که این مشکل بسیار متداول است).
- در نوشتن انگیزه نامه عجله نکنید. از قبل برای مطالب آن برنامه ریزی کنید و برای آن وقت بگذارید. بعد از نوشتن انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی، حدود ۲ روز صبر کنید و آن را بازخوانی و اصلاح کنید.
نمونه انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی
در ادامه، یک نمونه انگیزه نامه برای دریافت فاند تحصیلی را ملاحظه میکنید. توه داشته باشید که این متن نمونه صرفا به عنوان مثالی از پیاده سازی نکات ذکر شده در این مقاله است و استفاده از آن بدون تغییر و شخصی سازی متن برای خودتان ایده خوبی به نظر نمیرسد.
پرسشهای متداول درباره انگیزه نامه برای بورسیه تحصیلی
انگیزه نامه برای بورسیه (به انگلیسی: Scholarship Motivation Letter) نامهای است که طی آن میتوانید به رزومه خود یک متن درخواست و توضیحات تکمیلی را اضافه کنید و آن را برای درخواست بورسیه تحصیلی ارسال کنید. شما به عنوان متقاضی در این نامه توضیح میدهد که:
چرا شما کاندیدای مناسبی برای دریافت بورسیه هستید؟
بعد از اتمام تحصیلات چه برنامهای دارید؟
۱. تعداد کلمات انگیزه نامه
۲. تناسب انگیزه نامه با هر موقعیت بورسیه
۳. ساختار مناسب انگیزه نامه