نحوه نوشتن سوابق شغلی در رزومه
فهرست مطالب
- ۱ توضیحات سوابق شغلی خود را به بولتهایی تقسیم کنید
- ۲ توضیحات خود را با شغلی که برای آن درخواست میدهید هماهنگ کنید
- ۳ دستاوردهای خود را بیشتر از مسئولیتها توضیح دهید
- ۴ اطلاعات ارائه شده را اولویت بندی کنید
- ۵ هر جا که می توانید آمار و ارقام ارائه کنید
- ۶ از عبارتها و افعال عملی و فعال (به انگلیسی: Action Verbs) استفاده کنید
- ۷ کلمات کلیدی مختص صنعت خودتان را به کار ببرید
- ۸ از یکی از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید رزومه شما را مطالعه کند
- ۹ پرسشهای متداول درباره نوشتن سوابق شغلی در رزومه
در این نوشته مدیر پویا درباره نوشتن سوابق شغلی یا همان پیشینه حرفهای و اجرایی (به انگلیسی: Job Description) صحبت میکنیم. تردیدی نداشته باشید که این قسمت، از مهمترین بخشهای رزومه شما است. چرا که کارفرما یا شخص استخدام کننده بیش از هر چیز تمایل دارد بداند شما چه مهارتها و قابلیتهایی دارید؟ و بهترین روش برای نشان دادن کمکی که میتوانید به هر سازمانی بکنید (قابلیتهای شما)، نوشتن سوابق شغلی در رزومه به صورت صحیح است.
یک رزومه خوب باید همیشه شامل شرحی از تمام مشاغل شما باشد. این توضیحات به کارفرمایان کمک میکند تا ارزیابی کنند که آیا مهارتها و تجربیات شما برای این موقعیت مناسب و کافی هستند یا خیر. قبلا درباره ذکر مهارتها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه توضیح داده بودیم. نوشتن یک شرح شغل موثر نیاز به بیان روشن و مختصر دارد. برای این کار میتوانید سوابق شغلی خود را در قالب چند بولت بنویسید که شامل اطلاعاتی مانند مسئولیتها و دستاوردهای شما در آن موقعیت شغلی است. اطمینان حاصل کنید که در تمام توضیحات از افعال عملی و فعال (به انگلیسی: Action Verbs) و حرفهای استفاده میکنید تا مدیران و استخدام کنندگان بتوانند به راحتی آنها را دریابند و بررسی کنند. نوشتن سوابق شغلی در رزومه به ایجاد یک تاثیر مثبت کمک میکند که استخدام کنندگان را تحت تأثیر قرار دهد.
مطالعه این مطلب در به دست آوردن دیدگاه حرفهای درباره این که رزومه چیست و همچنین در بالا بردن شانس دیده شدن رزومه شما موثر است. پیشنهاد میکنیم بعد از خواندن این مطلب، مقاله نحوه نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه را نیز مطالعه نمایید.
توضیحات سوابق شغلی خود را به بولتهایی تقسیم کنید
استخدامکنندگان معمولاً رزومهها را به سرعت اسکن میکنند. بنابراین بهتر است با آسانتر کردن خواندن رزومه خود، به آنها کمک کنید. در شرح وظایف خود پاراگراف و جملات طولانی ننویسید. استخدام کنندگان به راحتی از خواندن رزومههایی که بیش از حد طولانی هستند صرف نظر میکنند. شرح شغل خود را به صورت ۳ یا ۴ بولت خلاصه برای هر موقعیت شغلی که تجربه کردهاید، تقسیم کنید. بولتهای خود را در حد یک خط نگه دارید. این کار کمک میکند تا مخاطب اطلاعات مهم را ببینند.
بهتر است متن هر بولت را با عبارت مهم مربوط به آن شروع کنید. سپس تمام کلمات و عبارات غیر ضروری را حذف کنید. جمله را آنقدر کوتاه کنید که همان منظور را به کوتاهترین صورت بیان کند.
برای کوتاهتر و جذابتر شدن متن رزومه، از کلمه «من» در توضیحات استفاده نکنید؛ زیرا فضا را اشغال میکند: مثلا بگویید «ثبت ۵ کاربر جدید در هر هفته».
توضیحات خود را با شغلی که برای آن درخواست میدهید هماهنگ کنید
تمام تجربیات شما به هر موقعیتی که برای آن درخواست میدهید مرتبط نیستند. ممکن است مشاغل گذشته شما مسئولیتهای متعددی داشته باشند که فهرست کردن همه آنها مفید نباشد. در عوض، ۳ یا ۴ موردی را که بیشتر به شغلی که برای آن درخواست میکنید مرتبط هستند را انتخاب کنید و آنها را در بولتهای خود فهرست کنید.
اگر در یک مقطع در بخش خدمات مشتری کار کردهاید و برای شغل معلمی درخواست میدهید، توانایی شما در تعامل با مردم و رسیدگی به شکایات بسیار مرتبط است. در صورت که توانایی شما برای ارزیابی گزارشهای فروش فصلی ارتباط کمتری دارد و بنابراین بد نیست آن بخش را حذف کنید. اما اگر برای موقعیت فروش درخواست میدهید، توانایی شما برای ارزیابی گزارشهای فروش ارتباط بیشتری با موقعیت مورد درخواست دارد. بنابراین، نوشتن سوابق شغلی در رزومه به موقعیتی که قصد اقدام برای آن را داریم هم مربوط میشود.
تمام اطلاعات اضافی که حذف میکنید، باعث میشود که فضای بیشتری برای اطلاعات مفیدتر در اختیار داشته باشید. اگر تردید دارید که چه تجربیاتی مستقیماً به شغل مورد نظرتان مرتبط است، حتما شرح شغل ارسال شده را بررسی کنید. ببینید کارفرما در یک داوطلب برای این موقعیت به دنبال چه چیزی است؟ سپس بولتهای توضیحات سوابق شغلی خود را مطابق با خواستههای این شرکت تنظیم کنید.
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
دستاوردهای خود را بیشتر از مسئولیتها توضیح دهید
در برخی موارد، استخدامکنندگان میتوانند مسئولیتهای شغلی شما را از روی عنوان شغلی تشخیص دهند. برای مثال، بیشتر آنها میدانند که مسئول پذیرش، معلمان یا صندوقدارها در شغل خود چه وظایفی دارند. بنابراین فهرست کردن مسئولیتهای متعدد ارزشی را به رزومه شما اضافه نمیکند و حتی ممکن است مخاطب از خواندن رزومه شما صرف نظر کند. در عوض، با برجسته کردن آنچه به دست آوردهاید، میتوانید به خوبی توجه خواننده را جلب کنید. به جای این که بگویید با مشتریان ارتباط داشتهاید، بگویید که به طور متوسط در هر هفته رکورد ۱۰ فروش را ثبت کردهاید. این جزئیات به استخدام کننده ایده بهتری در مورد نوع کار کردن شما میدهد.
به هر چیزی که در موقعیتهای شغلی و تجربیات قبلی خود بهبود دادهاید فکر کنید، حتی اگر به نظر شما ناچیز و بدیهی باشند. ممکن است فکر کنید این که وظایف خود را به درستی و به طور کامل انجام دادهاید، دستاورد چشمگیری به نظر نمیرسد. اما شاید برای خیلی از کارفرماها همین موضوع بسیار مهم باشد و همه آن چیزی باشد که از شما انتظار دارند.
برای فهرست کردن دستاوردها شاید لازم نباشد توضیحات شغلی و یا job description را حذف کنید و همین که آنها را به روشی فعالتر بنویسید کفایت کند. به عنوان مثال، عبارت «پاسخگویی به تماسها و رسیدگی به سوالات مشتریها» بسیار منفعل به نظر میرسد و بیشتر شبیه یک آیتم از فهرست مسئولیتها است. در حالی که «ارائه خدمات کامل و با کیفیت به بیش از ۲۰۰ تماس گیرنده در هفته» باعث میشود کار شما مانند یک دستاورد واقعی به نظر برسد.
در مواردی که عنوان شغلی وظایف شما را به درستی توصیف نمیکند، نوشتن سوابق شغلی در رزومه با چالش بیشتری همراه میشود و شما باید سعی کنید مهمترین مسئولیتها و دستاوردهای خود را به نحو خلاصه و قابل فهم برای طرف مقابل به خوبی توضیح بدهید.
اطلاعات ارائه شده را اولویت بندی کنید
همان طور که گفتیم، استخدامکنندگان به سرعت رزومهها را اسکن میکنند، بنابراین وظیفه شما است که دیده شدن اطلاعات مهم را برای آنها آسان کنید. در حین نوشتن سوابق شغلی در رزومه در زیر هر شغل، بولتها را به ترتیب اهمیت فهرست کنید. به این ترتیب، استخدام کنندگان ابتدا بزرگترین دستاوردها شما را خواهند دید و این امر شما را به یک داوطلب شغلی جذابتر تبدیل میکند.
به عنوان مثال، ۳ تا از بولتهای مهم شما میتوانند این موارد باشند:
- افزایش فروش به میزان ۱۰% در یک دوره سه ماهه
- بررسی درخواستها و سوالات مشتریها
- ارتباط بین بخشهای مختلف
از میان این موارد، احتمالا اولین بولت بزرگترین دستاورد باشد و به همین دلیل بالاتر از بقیه موارد نوشته شده است (البته به توضیحات آگهی شغلی که میخواهید برایش اقدام کنید هم مربوط است). زیرا به روشنی نشان میدهد که شما چطور توانستهاید کسب و کار شرکتی که در آن بودید را بهبود ببخشید.
هر جا که می توانید آمار و ارقام ارائه کنید
استخدام کنندگان دوست دارند در یک رزومه اعداد و ارقامی را مشاهده کنند. خواندن اعداد و ارقام نه تنها آسانتر است، بلکه نمود واضحتر و باورپذیرتری از تجربه و دستاورد شما ارائه میدهد. به همین دلیل بهتر است در حین نوشتن سوابق شغلی در رزومه تا حد امکان تجربه خود را کمی کنید تا استخدامکنندگان دید واضحی از بهرهوری شما داشته باشند.
به عنوان مثال، به جای عبارت «تعداد قابل توجهی از اعضای جدید ثبت نام کردهاند» میتوانید بیان کنید «به طور متوسط هر هفته ۵ عضو جدید ثبت نام کردهاند». این نحوه نگارش، رزومه شما را جذابتر کرده و درک توانمندیهای شما را برای مخاطب آسانتر میکند.
دقت کنید که در ارائه اعداد و ارقام ادعای نادرست و یا اغراق آمیز نداشته باشید. اگر ادعا کنید فروشتان را ۳۰ درصد افزایش دادهاید، در حالی که در زمان حضور شما، فروش واقعا کاهش داشته، کارفرما ممکن است متوجه عدم صداقت شما بشود و در این شرایط شانس شما برای دستیابی به شغل مورد نظرتان کم میشود.
از عبارتها و افعال عملی و فعال (به انگلیسی: Action Verbs) استفاده کنید
استفاده از ادبیات فعال به شما این امکان را میدهد که خود را مانند یک فرد پویا معرفی کنید. تا جایی که ممکن است، از کلماتی استفاده کنید که عمل و فعالیت را بیان میکنند. البته بهتر است این افعال و عبارتها و مترادفهای آنها را به خوبی بشناسید و از تکرار آنها در رزومه پرهیز کنید.
اگر نمی دانید از کجا شروع کنید، با نوشتن لیستی از Action Verbs خود شروع کنید. طراحی کردم (designed)، ایجاد کردم (created)، رهبری کردم (leadership)، رهبری و هدایت کردم (led)، نظارت کردم (oversaw) و کلماتی از این دست انتخابهای خوبی هستند.
در مقابل چنین عبارتهایی، کلمات ضعیفتر قرار دارند که شامل کمک کردم (assisted, helped) و یا کار کردم (worked) میشود. آنها افعال مناسبی برای نوشتن سوابق شغلی در رزومه شما نیستند و بهتر است جایگزینهای بهتری برایشان پیدا کنید.
این عبارتهای فعال را در بولتهای توضیح سوابق خود بگنجانید. نگویید «به ایجاد یک برنامه آموزشی جدید برای کارکنان کمک کردم»، و به جای آن بگویید «برنامه جدیدی را برای بهبود آموزش کارکنان طراحی و اجرا کردم».
کلمات کلیدی مختص صنعت خودتان را به کار ببرید
در حین نوشتن سوابق شغلی در رزومه و برای جلب توجه بیشتر، کلمات کلیدی مخصوص صنعت خود را در رزومه استفاده کنید. مرتبط کردن رزومهتان با هر شغلی که برای آن درخواست ارسال میکنید، مستلزم استفاده از عبارتهای تخصصی و کلیدی مناسب و متبط است. همه صنایع دارای کلیدواژههای خاصی هستند که استخدام کننده در حین مطالعه رزوه شما به دنبال آنها میگردد. مناسبترین ایده برای پیدا کردن این کلمات، شرح شغلی است که قصد دارید برای آن اقدام کنید.
به عنوان مثال، اگر برای شغلی در زمینه برنامه نویسی کامپیوتر درخواست میدهید، به طور خاص درباره زبانهایی که میشناسید مانند HTML، جاوا و جاوا اسکریپت صحبت کنید. در این حالت استخدامکننده به راحتی میتواند ببیند که شما در زمینههایی تجربه قبلی دارید.
اگر در حال حاضر در صنعتی که برای آن درخواست میدهید کار میکنید، احتمالاً کلمات کلیدی مرتبط را میدانید. اگر نه، کمی درباره آنها تحقیق کنید یا از کسی که مطلع است بپرسید که استخدام کنندگان دوست دارند چه چیزی را در رزومه شما ببینند؟
بسیاری از شرکتها، از نرمافزارهایی برای فیلتر کردن رزومهها براساس کلمات کلیدی استفاده میکنند. بنابراین در صورت عدم استفاده از این کلمات در رزومه، بدون این که کسی رزومه شما را دیده باشد ممکن است از لیست کاندیداهای واجد شرایط کنار گذاشته شوید.
از یکی از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید رزومه شما را مطالعه کند
استخدام کنندگان رزومه شما را به سرعت، شاید تنها در چند ثانیه، بررسی میکنند. بنابراین آن را برای این اسکن سریع بهینه کنید. اسکن کردن سریع رزومه شما توسط یکی از دوستان یا اعضای خانواده، نشان میدهد که آیا قابل خواندن است یا خیر. اگر دوستتان بگوید با اسکن کردن رزومه نتوانست چیزی از آن متوجه شود، لازم است تغییراتی را در آن ایجاد کنید که تا حد امکان خوانا باشد.
صفحهبندی رزومه را برای اسکن کردن سریع بهینه کنید. برای بخشهای تجربه کاری، تحصیلات و مهارتها از تیترهای واضح استفاده کنید تا استخدامکنندگان بدانند در کدام بخش هستند. از فاصله مناسب بین خطوط برای تقسیمبندی در داخل بخشها استفاده کنید.
پرسشهای متداول درباره نوشتن سوابق شغلی در رزومه
یک رزومه خوب باید همیشه شامل شرحی از تمام مشاغل شما باشد. این توضیحات به کارفرمایان کمک میکند تا ارزیابی کنند که آیا مهارتها و تجربیات شما برای این موقعیت مناسب و کافی هستند یا خیر.
توضیحات سوابق شغلی خود را به بولتهایی تقسیم کنید
توضیحات خود را با شغلی که برای آن درخواست میدهید هماهنگ کنید
دستاوردهای خود را بیشتر از مسئولیتها توضیح دهید
اطلاعات ارائه شده را اولویت بندی کنید
هر جا که می توانید آمار و ارقام ارائه کنید
از عبارتها و افعال عملی و فعال (به انگلیسی: Action Verbs) استفاده کنید
کلمات کلیدی مختص صنعت خودتان را به کار ببرید
از یکی از دوستان یا اعضای خانواده بخواهید رزومه شما را مطالعه کند
با نوشتن لیستی از Action Verbs خود شروع کنید. طراحی کردم (designed)، ایجاد کردم (created)، رهبری کردم (leadership)، رهبری و هدایت کردم (led)، نظارت کردم (oversaw) و کلماتی از این دست انتخابهای خوبی هستند. در مقابل چنین عبارتهایی، کلمات ضعیفتر قرار دارند که شامل کمک کردم (assisted, helped) و یا کار کردم (worked) میشود. آنها افعال مناسبی برای نوشتن سوابق شغلی در رزومه شما نیستند و بهتر است جایگزینهای بهتری برایشان پیدا کنید.
2 دیدگاه
اگه فقط ۱۰ درصد این نکات رو تو رزومه پیاده کنیم هم واقعا عالیه.
خیلی ممنون از مطالب مفید شما. من برای استخدام تو یه شرکت بهتر دارم رزومه مینویسم. درباره کارهایی که قبلا انجام دادم هیچ ایده ای نداشتم. اما الان میدونم انقدر گفتنی دارم که باید خلاصه کنم.
درود بر شما
بله واقعا درست گفتید. حتی به کارگیری حداقلی این تکنیکها در نوشتن توضیحات شغلی میتونه رزومه (و سوابق) ما رو تبدیل به یک رزومه تاثیرگذار بکنه. واقعیت تلخی که همیشه در فرآیندهای استخدام شاهدش هستم، اینه که به سختی میشه یک رزومه حرفهای و خوب رو بین رزومههای ارسالی پیدا کرد.