آیا نوشتن معدل در رزومه الزامی است؟

فهرست مطالب
آیا نوشتن معدل در رزومه الزامی است؟ آیا استراتژی مشخصی برای نوشتن و یا عدم اشاره به معدل در رزومه وجود دارد؟
تصور بسیاری از داوطلبها این است که اشاره به معدل یا GPA (به انگلیسی: Grade Point Average)، به عنوان بخشی از اطلاعات مربوط به سوابق تحصیلی در رزومه مفید است و حتما باید این کار را انجام دهند. آنها میخواهند از این طریق توجه کارفرما یا استخدام کنندگان را جلب کنند.
صرف نظر از این که در دوران تحصیل شب و روز درس خواندهاید و معدل بالایی دارید، یا این که معدل خیلی خوبی کسب نکردهاید، به هر حال در نگارش رزومه با این سوال مشترک روبرو میشوید: آیا باید معدل را در رزومه ذکر کنم؟
اجازه دهید قبل از هر چیز، مزایا و معایب نوشتن معدل در رزومه را بررسی کنیم. مطمئنا این کار به شما کمک میکند تا در این مورد بهترین تصمیم را بگیرید.
به عنوان یک فرمول و راهنمای کلی، فقط اگر دانشجو یا تازه فارغالتحصیل هستید و GPA شما هم بالاتر از ۳.۵ است (تقریبا معادل معدل ۱۸ خودمان)، آن را در رزومه ذکر کنید. اگر معدل پایینی دارید یا بیش از ۳ سال از تحصیل دور بودهاید، نیازی به نوشتن معدل در رزومه نیست. اما در این شرایط حتما راههای جایگزین را برای برجسته کردن مهارتهایتان استفاده کنید.
چه زمانی نوشتن معدل در رزومه الزامی است؟
هر کسی که از دانشگاه مدرک تحصیلی دریافت کرده، به هر حال سختیهای دوران تحصیل را پشت سر گذاشته و میخواهد کارفرما و یا استخدامکنندگان این واقعیت را بدانند. چرا که معدل بالا میتواند توجه آنها را به مدارک و موفقیتهای تحصیلی و همچنین هوش و استعداد داوطلب جلب کند.
اگر به تازگی فارغالتحصیل شدهاید، احتمالاً تجربه کاری زیادی ندارید. در این صورت، معدل بالا میتواند نشان دهد که شما تا چه حد برای یک موقعیت شغلی واجد شرایط هستید؛ بخصوص اگر آن شغل مرتبط با رشته تحصیلی شما باشد. به عنوان مثال، اگر در رشته بازاریابی تحصیل کردهاید و اکنون برای یک موقعیت در آژانس تبلیغاتی درخواست میدهید، مطمئنا معدل بالا یک مزیت محسوب میشود.
ما تعدادی قوانین کلی را شناسایی کردهایم که به شما میگویند آیا نیاز به نوشتن معدل در رزومه دارید یا خیر. در صورت وجود شرایطی که در ادامه ذکر شدهاند، بهتر است که GPA یا معدل خود را در رزومه بنویسید:

امسال با یه رزومه حرفهای
یه شغل خوب پیدا کن!
- اگر کارفرما به طور خاص بیان کرده باشد که «ذکر معدل در رزومه الزامی است».
- اگر GPA شما ۳.۵ یا بالاتر است.
- اگر هنوز دانشجو (یا دانشآموز) هستید.
- اگر برای اولین شغل خود پس از فارغالتحصیلی درخواست میدهید.
- اگر حداکثر در ۲ یا ۳ سال گذشته فارغالتحصیل شدهاید و به جای رزومه تحصیلی، به نوشتن رزومه کاری فکر میکنید.
- اگر برای کارآموزی یا شغل entry-level درخواست میدهید که در آن سوابق شغلی قبلی شما معیار انتخاب نیستند.
در جدول مقابل، با مقیاسهای متداول نمره و معدل دانشگاهی آشنا میشوید. این اطلاعات به شما کمک میکند معدل خود را به مقیاس ۴ تبدیل کنید.

معدل یا GPA را در کجای رزومه بنویسیم؟
در صورتی که قصد دارید معدل خود را در رزومه ذکر کنید، این کار را به صورت درست انجام دهید. در ادامه نمونهای از نوشتن GPA در رزومه نشان داده شده است:
Education |
---|
Sharif University of Technology Master of Engineering Major in Materials Science and Engineering, Minor in Ceramics Science Cumulative GPA: 3.90/4.00; Dean’s list 2017 – 2018 |
معدل را در بخش آموزش (به انگلیسی: Education) رزومه و در توضیحات مربوط به هر کدام از مدارک تحصیلی خود اضافه کنید. از آنجایی که دانشگاهها از سیستمهای نمرهدهی متفاوتی استفاده میکنند، از یک اسلش (/) برای مشخص کردن این که GPA شما «از چند» است استفاده کنید. به عنوان مثال میتوانید بنویسید:
Cumulative GPA: 18.50/20.00
در صورت نیاز میتوانید در زیر معدل به جوایز، افتخارات، دورههای آموزشی مرتبط، پروژهها و مطالعات مهم، فعالیتهای فوق برنامه و دورههای عملی نیز اشاره کنید. جزئیات بیشتر در این زمینه را در مقاله مربوط به نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه بخوانید.
چه زمانی نباید معدل را در رزومه ذکر کنیم؟
تا اینجا مشخص شد که نوشتن معدل در رزومه در برخی موقعیتها میتواند به نفع شما باشد. اما گاهی هم بهتر است از این کار به طور کامل صرف نظر کنید:
- اگر معدل شما زیر ۳.۵ است آن را در رزومه درج نکنید. ممکن است این موضوع باعث ناامیدی شما شود. اما مطمئن باشید بعد از یکی دو سال کار کردن، معدل اهمیت خود را از دست میدهد. اگر معدل قابل بالا ندارید، همچنان میتوانید به عنوان یک کاندیدای با استعداد و سخت کوش متمایز و شناخته شوید.
- همچنین، اگر مدت زمان ۲ الی ۳ سال از زمان دریافت مدرک تحصیلی یا همان فارغالتحصیلی شما میگذرد.
- به طور کلی، اگر شغلی که برای آن درخواست میکنید شامل کارهای خلاقانه و عملی باشد، معدل به اندازه «نمونه کار و دستاوردهای عملی» اهمیت ندارد.

چگونه سوابق تحصیلی را بدون معدل بالا برجسته کنید؟
شما به عوان یک داوطلب استخدام، دوره تحصیلات دانشگاهی را سپری کردهاید و بدون تردید دانش تخصصی و مهارتهای فردی زیادی را کسب کردهاید. همین دستاوردها اگر به نحو موثری در رزومه بیان شوند، میتوانند به برجسته شدن سوابق شما بدون نوشتن معدل در رزومه کمک کنند.
برای مثال، اگر به تازگی تحصیلات خود را در رشته علوم کامپیوتر به پایان رساندهاید و به دنبال شغلی در این زمینه هستید، میتوانید درسهایی که مهارتهای مرتبط شما را نشان میدهند را برجسته کنید: طراحی UX؟ تحلیل داده؟ نگارش متنهای فنی؟
در رزومه از کلمات کلیدی استفاده کنید که واقعاً رزومه شما را از بقیه داوطلبها متمایز کند. به بیان بهتر، سعی کنید نشان دهید مهارتهای شما در کار کردن برجستهتر از سایرین است. این کلمات کلیدی را از کجا باید پیدا کنید؟ سادهترین راه حل این است که آگهیهای شغلی مرتبط با تخصص خودتان را بخوانید. بیشترین مهارتها و ابزارهای مورد نیاز چه مواردی هستند؟ بر روی همان کلمات تمرکز کنید. آن مهارتها را یاد بگیرید و در رزومه خود بگنجانید.
پرسشهای متداول درباره نوشتن معدل در رزومه
بله و خیر.
برخی از شرکتها فقط از داوطلبهای با معدل بالا دعوت به همکاری میکنند. در عین حال، برخی مدیران، تأکید بیشتری بر دستاوردها و مهارتهای اجرایی دارند.
به طور کلی، اگر شغلی که برای آن درخواست میکنید شامل کارهای خلاقانه و عملی باشد، معدل به اندازه «نمونه کار و دستاوردهای عملی» اهمیت ندارد.
معدل را در رزومه با ۲ رقم اعشار بنویسید. مانند مثال زیر:
Cumulative GPA: 18.50/20.00
اگر در فهرست تفرات برتر دانشگاه (یا دانشکده) هستید، بهتر است آن را در همان خط و بعد از عدد معدل خود ذکر کنید. مشخص کنید که در کدام سال تحصیلی آن رتبه را دریافت کردهاید.
اگر افتخارات دیگری دارید، به جای نمره معدل، آنها را بنویسید.
بستگی دارد.
معدل دروس اصلی، میانگین نمرات شما در دروس مرتبط با رشته تخصصی شماست. معدل تجمعی (به انگلیسی: Cumulative GPA) میانگین نمره کل درسهای شما است.
اگر هر دو معدل بالاتر از ۳.۵ هستند، هر دو را ذکر کنید. اگر معدل دروس اصلی بسیار بالاتر از معدل تجمعی است یا برعکس، فقط یک مورد را ذکر کنید.
خیرف این کار درست نیست!
گرد کردن معدل اشتباه است و لازم است آن را با دو رق اعشار بیان کنید. این کار علاوه بر نشان دادن صداقت شما، دقت و توجهتان به جزئیات را نشان میدهد.