نوشتن رزومه کاری برای آلمان | همراه با نمونه رزومه

فهرست مطالب
اگر شما هم داوطلب مهاجرت به آلمان یا یکی از کشورهای اروپایی هستید، مطالعه این نکات درباره نوشتن رزومه کاری برای آلمان اهمیت زیادی دارد. همان طور که میدانید، بازار کار در آلمان به شدت رقابتی است. در این شرایط است که رزومه میتواند برنامه شما برای پیدا کردن شغل و استخدام در آلمان را به نتیجه برساند و از هدر رفتن منابع و زمان شما جلوگیری کند.
یک رزومه کاری خوش ساخت میتواند شما را به موقعیتهای تخصصی آلمان برساند. سالها تجربه در زمینه رزومه نویسی، اهمیت تهیه یک رزومه حرفهای را به من اثبات کرده است؛ رزومهای که توجه کارفرما را جلب کند و مهارتها و صلاحیتهای منحصر به فرد شما را به نمایش بگذارد.
به یاد داشته باشید، شخصی که رزومه شما را بررسی میکند، ممکن است در آن روز بیش از ۵۰ رزومه دیگر را مطالعه کند. بنابراین، ارائه اطلاعات رزومه به نحوی که در همان نگاه اول، قابل درک باشند، به اندازه خود آن اطلاعات مهم و حتی حیاتی است.
ما به شدت توصیه میکنیم قبل از ارسال درخواست برای کار در آلمان، کمی بر روی نگارش و طراحی رزومه خود زمان صرف کنید. در این نوشته یک مرور کلی از فرمت مناسب نوشتن رزومه کاری برای آلمان و نکات و استراتژیهای ضروری را بررسی خواهیم کرد که به شما کمک میکنند تا از بقیه رقبا متمایز شوید:


انتظارات یک استخدام کننده آلمانی از رزومه کاری، ممکن است متفاوت از رزومههایی باشد که قبلا دیدهاید.
رزومه کاری در آلمان (به آلمانی: Lebenslauf) کمتر به عنوان یک سند برای بازاریابی و معرفی و بیشتر به عنوان یک سند واقعی نشان دهنده تجربه و توانمندیهای حرفهای شما در نظر گرفته میشود. بنابراین، باید همه اطلاعات شما واقعی باشد و از انواع جملات تبلیغی اجتناب کنید. در عین حال، رزومه را کوتاه و مختصر نگه دارید.
اطلاعات فردی
حداقل مشخصاتی که باید در این بخش وارد کنید نام و آدرس شما است. با این حال، استخدامکنندگان آلمانی انتظار دارند اطلاعات شخصی بیشتری درباره شما ببینند. بنابراین اگر تمام اطلاعات شخصی که در زیر توضیح داده شده است را اضافه نمیکنید، آماده باشید که در طول مصاحبه به آنها پاسخ دهید.
اکثر آلمانیها اطلاعات شخصی اضافی را در CV خود درج میکنند. به عنوان یک فرد مهاجر، در نظر بگیرید که این اطلاعات اضافی، در فرآیند بررسی درخواست شما کمک کننده هستند.

امسال با یه رزومه حرفهای
یه شغل خوب پیدا کن!
- عکس در رزومه: به گفته یک استخدام کننده در زمینه IT در آلمان، «تصویر رزومه باید حرفهای باشد اما خیلی رسمی نباشد. چهره شما باید شاد، پذیرا و آرام باشد و نه الزاما با کت و شلوار رسمی و کراوات (مگر اینکه به دنبال شغلی در زمینه حقوق یا امور مالی باشید). آلمانیها حرفهای بودن شما را بر اساس این تصویر قضاوت میکنند، پس بهتر است در رزومه عکستان را قرار دهید! استفاده از عکس به طرف مقابل کمک میکند تا جنسیت شما را تشخیص دهد و از ضمیر مناسب برای خطاب قرار دادن شما استفاده کند.
- نام و نام خانوادگی: به کسانی که نام طولانی دارند (دو نام و دو نام خانوادگی دارند) توصیه میکنم از نام کوچکی که میخواهید با آن شما را صدا کنند، استفاده کنید. این امر سردرگمی کارفرما را در مورد نام شما کاهش میدهد.
-
آدرس: فراموش نکنید که نام کشور خود را درج کنید! در ادامه هم آدرستان را به صورت کوتاه وارد کنید. سعی کنید در آدرس به نام خیابان و کوچه و پلاک بسنده کنید و از عبارتهایی که معمولا در آدرسهای فارسی استفاده میکنیم پرهیز کنید؛ مانند جنب فروشگاه x و یا نبش چهارراه y و یا روبروی پارک z.
-
شماره تلفن: مطمئن شوید که آن را با همراه با کد کشور اضافه کنید. همچنین از شمارهای استفاده کنید که همیشه در دسترس باشد.
- آدرس ایمیل: از یک آدرس ایمیل حرفهای متشکل از نام خودتان استفاده کنید.
- ملیت: اشاره به ملیت میتواند به کارفرما کمک کند تا بداند آیا نیاز به حمایت مالی برای ویزای کاری شما وجود دارد یا خیر.
- تاریخ تولد: بهترین فرمت برای درج تاریخ تولد به این صورت است DD/MM/YYYY که تقریبا مشابه فرمت نوشتن تاریخ در فارسی خودمان است.
- پاراگراف درباره من (اختیاری): خلاصهای از مهارتها و صلاحیتهای شما، در دو تا سه جمله که میگوید چرا با موقعیت شغلی که درخواست دادهاید مرتبط هستید.
- آدرس شبکههای اجتماعی (اختیازی): علاوه بر مواردی که گفته شد، میتوانید آدرس شبکههای اجتماعی حرفهای مانند LinkedIn یا Xing را در رزومه قرار دهید. اگر در زمینه IT فعالیت میکنید، بهتر است آدرس GitHub خود را نیز به رزومه اضافه کنید!
تجربه کاری
بیان تجربههای حرفهای سا همان سوابق شغلی را با آخرین موقعیت شغل شروع کنید و تجربههای مرتبط با موقعیتی که برای آن درخواست میدهید را برجسته کنید. برای هر موقعیت، حتما موارد زیر را ذکر کنید:
- نام شرکت
- عنوان موقعیت شما
- نوع همکاری: به عنوان مثال، پاره وقت، تمام وقت، کارآموزی، فقط پروژه و غیره.
- تاریخ شورع و پایان: شامل ماه و سال.
- شهر و کشور
- مسئولیتهای کلیدی: توصیه میکنیم مسئولیتهای خود را در قالب بولت پوینتهایی فهرست کنید تا خواننده راحتتر بتواند رزومه شما را اسکن کند. به یاد داشته باشید که به بیان واقعیتها پایبند باشید.
- دستاوردها: در حین اشاره به هر مسئولیت، با اطمینان و اعتماد به نفس به دستاوردهایتان اشاره کنید. به عنوان مثال، رشد میزان فروش تا ۲۰٪ یا افزایش نرخ تبدیل تا ۱۵٪
- آلمانی ها رزومهای را ترجیح میدهند که در آن وقفه یا گپ وجود نداشته باشد. با این حال، اگر در مقاطعی از زندگی خود از فعالیت حرفهای فاصله گرفتهاید و در صورتی که مدت زمان آن بیشتر از ۳ ماه است، لازم است آن را در رزومه بیان کنید و در صورت امکان توضیح دهید که در آن مدت مشغول چه فعالیتی بودید (مثلا مطالعه زبان، شرکت در دورههای تخصصی و یا تحصیل در دانشگاه).
- فعالیتهای داوطلبانه: بهتر است در رزومه به کارهای داوطلبانهای که انجام دادهاید، اشاره کنید.
رزومه کرونولوژیکال، یکی از متداولترین انواع رزومه است که در آن سوابق شغلی و تحصیلی شما از آخرین تجربه شروع میشود و به ترتیب به قدیمیترین موارد میپردازد و به آن رزومه معکوس زمانی (به انگلیسی: Chronological Resume) میگویند.
سوابق تحصیلی
در این بخش از رزومه کاری برای آلمان تحصیلات شما اعم از تحصیلات دبیرستان و دانشگاهی ذکر میشود. در صورتی که علاوه بر مدرک کارشناسی، مدرک کارشناسی ارشد و یا دکترا نیز کسب کردهاید، دیگر نیازی به اشاره به مدرک دیپلم وجود ندارد. مانند سوابق شغلی، در اینجا نیز ابتدا باید آخرین مدرک تحصیلی خود را فهرست کنید. هر مدرک باید شامل موارد زیر باشد:
- نام دانشگاه یا مدرسه
- رشته تحصیلی
- مقطع تحصیلی که مطالعه کردهاید: مثلا دیپلم، کارشناسی، کارشناسی ارشد
- ماه و سال شروع و پایان
- شهر و کشور: بعضی از دانشگاهها شعبه و یا پردیسهایی را در شهرهای مختلف دارند، به همین دلیل خوب است که به شهر اشاره شود.
مهارتها
در تهیه رزومه کاری برای آلمان از این بخش برای فهرست کردن توانمندیهای حرفهای و همچنین مهارتهای نرم خود استفاده کنید. تلاش کنید تا مهارتهایی که برای شغل مورد نظرتان در اولویت هستند را پیدا کنید. همچنین میتوانید نوشته مربوط به منشان دادن مهارت های فردی در رزومه و همچنین نحوه ذکر مهارتهای قابل انتقال در رزومه را مطالعه نمایید. چند نمونه از مواردی که میتوانید در این بخش بنویسید عبارتند از:
- زبانها: حتماً زبان دوم و سطح مهارت در آن را مشخص کنید.
- مهارتهای کامپیوتری، IT و نرم افزاری: هر مهارت IT که با موقعیت شغلی مرتبط است را ذکر کنید.
- دستاوردها یا گواهینامههای مرتبط
- گواهینامه رانندگی (اختیاری): ممکن است در برخی مشاغل نیاز باشد که از خودروی شرکت را برای رفتن به نمایشگاهها یا برای اهداف دیگر استفاده کنید. پس حتما گواهینامه رانندگی و نوع وسیله نقلیه خود را درج کنید.
سرگرمی ها و علایق (اختیاری)
در این بخش، میتوانید هر نوع سرگرمی یا علاقهای را که ممکن است مرتبط با موقعیت شغلی باشد، درج کنید و در عین حال به یاد داشته باشید که برای آلمانیها شنیدن واقعیت بسیار اهمیت دارد. بنابراین اگر این بخش را در رزومه اضافه کردید، آن را کوتاه و جذاب کنید.
سعی کنید علایقی را در رزومه بیان کنید که به ایجاد شناخت بیشتر ویژگیهای مثبت شخصیت شما اشاره کند. مثلا فعالیتهای هنری میتوانند به مخاطب بگویند شما فرد خلاق و خوش ذوقی هستید و یا عضویت در یک تیم ورزشی، به توانایی کار تیمی و همچنین سبک زندگی سالم شما اشاره دارد.
امضای رزومه
آلمانیها معمولا CV خود را با تاریخ و نام خود امضا میکنند. بهتر است شما هم بعد از نوشتن رزومه کاری برای آلمان آن را به صورت PDF ذخیره و سپس به صورت دیجیتالی امضا کنید.
انگلیسی یا آلمانی؟ رزومه کاری برای آلمان باید به چه زبانی باشد؟
اگر در حال یادگیری زبان آلمانی هستید، میتوانید رزومه خود را به زبان انگلیسی بنویسید و در قسمت زبانها مشخص کنید که در حال یادگیری زبان آلمانی هستید.
در صورتی که برای شغل انگلیسی زبان درخواست میدهید، بهتر است رزومه خود را به زبان انگلیسی بنویسید. با این حال، از آنجایی که برای کار در آلمان درخواست میدهید، این احتمال وجود دارد که یک فرد آلمانی رزومه شما را بررسی کند اما ارائه رزومه انگلیسی برای چنین موقعیتی منطقی است.
اگر سطح زبان آلمانی شما به اندازه کافی خوب است، در رزومه آن را استفاده کنید! اما دقت داشته باشید که آلمانیها هم، مانند هر فرد دیگری، از اشتباهات تایپی و دستوری متنفرند. بنابراین بهتر است از یک فرد مسلط به زبان آلمانی برای تصحیح رزومه خود کمک بگیرید. همچنین، منطقی است در صورتی رزومه آلمانی ارائه دهید که زبان آلمانی شما به اندازه کافی برای انجام مصاحبه به این زبان خوب باشد.
صرف نظر از زبانی که برای رزومه خود انتخاب می کنید، مطمئن شوید که استانداردهای مورد نظر مدیران و استخدام کنندگان آلمانی (که بیشتر آنها در این نوشته ذکر شدند) را مد نظر قرار میدهید.
نمونه رزومه کاری آلمانی
در صورتی که قصد نوشتن رزومه کاری برای آلمان را دارید، بهتر است قبل از هر چیز تعدادی نمونه رزومه آلمانی ببینید، آنها را مطالعه کنید و با نحوه نوشتن و انتقال مطالب در چنین رزومهای آشنا شوید. حتما قبول دارید که این کار فراتر از دانستن زبان آلمانی است و باید بدانیم چطور به آلمانی رزومه بنویسیم.
در این بخش یک نمونه رزومه آلمانی را مشاهد میکنید که میتواند برای نوشتن رزومه خودتان بسیار کمک کننده باشد.

پرسشهای متداول درباره نوشتن رزومه کاری برای آلمان
۱. اطلاعات فردی
۲. تجربه کاری
۳. سوابق تحصیلی
۴. مهارتها
۵. سرگرمیها و علایق (اختیاری)
۶. امضای رزومه
آلمانیها حرفهای بودن شما را بر اساس این تصویر قضاوت میکنند، پس بهتر است در رزومه عکستان را قرار دهید! استفاده از عکس به طرف مقابل کمک میکند تا جنسیت شما را تشخیص دهد و از ضمیر مناسب برای خطاب قرار دادن شما استفاده کند.
اگر سطح زبان آلمانی شما به اندازه کافی خوب است، در رزومه آن را استفاده کنید! در صورتی که برای شغل انگلیسی زبان درخواست میدهید، بهتر است رزومه خود را به زبان انگلیسی بنویسید. اگر در حال یادگیری زبان آلمانی هستید، میتوانید رزومه خود را به زبان انگلیسی بنویسید و در قسمت زبانها مشخص کنید که در حال یادگیری زبان آلمانی هستید.