بدون شک بازتاب و ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه حرفهای مهمترین کاری است که باید در حین آماده کردن مدارک خود انجام دهید. حتی میتوان گفت هدف اصلی از تهیه رزومه و SOP این است که مهارتها و دستاوردهای شما را به کارفرما و یا استاد دانشگاه نشان بدهد.
در نوشتههای قبلی سایت مدیر پویا در مورد نکات رزومه نویسی صحبت کردیم و گفتیم نامه هدف یا SOP چیست؟ در این نوشته هم در مورد پیدا کردن مهارتها و نقاط قوت و همچنین یادآوری دستاوردهایمان صحبت میکنیم. بعد از مطالعه این مطلب میتوانید با اطمینان در مورد دستاوردها و نقاط قوت خودتان صحبت کنید و آنها را معرفی نمایید.
پیش از آغاز به نوشتن نامه هدف باید مهارتهای خود را بشناسید و این توانایی را داشته باشید که آنها را با اطمینان کامل معرفی نمایید.
ممکن است برای بعضی از افراد عجیب باشد اگر فیالبداهه بگویم بدون شک شما دارای مهارتهای متعددی هستید که میتوانند برای استخدام مفید باشند. این مهارتها ارتباطی با دانش و رشتهی تخصصی ندارند و در دورههای کارآموزی، در دانشگاه و یا در محیط کار آموزش داده نمیشوند. از مهارتهای نرم یا قابل انتقال (به انگلیسی: Soft Skills or Transferable Skills) سخن میگویم که برای کار با سایر افراد، کار بر روی یک پروژه و یا حتی در انجام کارهای انفرادی مورد نیاز هستند. این مهارتها با انجام فعالیتهای روزمره کسب میشوند. بخشی از این مهارتها که برای ورود به محیط کار و پیشرفت شغلی مفید هستند را مهارت های استخدامی (به انگلیسی: Employability Skills) مینامیم.
بیشتر اوقات از مهارتهایی که با چشم قابل مشاهده و ارزیابی نیستند غافل میشویم و تلاش زیادی برای پرورش آنها نمیکنیم. مهارتها معمولاً با معیار و یا نمره سنجیده میشوند و بنابراین ضعف آنها را به سرعت احساس کرده و برای تقویت آنها تلاش میکنیم. اما مهارتهای ارتباطی، مهارت در برقراری نظم و برنامه و یا مهارت درک متقابل، تواناییهایی هستند که اغلب افراد از قوت و ضعف آنها در خود بی خبر بوده و در فکر توسعه آنها نیستند.
پیشتر در کتاب شغلی که زندگیست تکنیکی را برای کشف و فهرست کردن مهارتها و علاقهمندیها معرفی کردم که مطالعه آن برای ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه یا SOP کمک کننده است.
چند زمینهی حرفهای، تفریحی و یا ورزشی که تاکنون دنبال کردهاید را مرور کنید و به مهارتهایی که در طی این فعالیتها در شما پرورش یافتهاند فکر کنید. این کار را به این دلیل انجام میدهیم که بسیاری مواقع متوجه تاثیر غیرمستقیم این فعالیتها بر توسعهی مهارتهای نرم خود نیستیم. پیشتر گفتیم که نام دیگر این مهارتها، مهارتهای قابل انتقال است؛ یعنی میتوانیم آنها را همیشه همراه خود داشته باشیم و در موقعیتهای مختلف حرفهای از آنها بهرهمند شویم.
برای تکمیل این بحث مثالی را مرور میکنیم. در مورد کارشناس فروشی که در یک شرکت بازرگانی مشغول به کار است، اولین وظایفی که به ذهن میرسند از این قرار هستند:
بنابراین با تجزیه وظایف یک کارشناس فروش به راحتی میتوانید مهارتهای مورد نیاز این شغل را نیز دریابید.
حالا نوبت شماست. یکی از کارهایی که پیش از این تجربه انجام آن را در دانشگاه و یا محل کارتان داشتهاید در نظر بگیرید و سعی کنید فهرست مهارتها را برای آن تکمیل نمایید. به کارهای دیگری که تاکنون انجام دادهاید نیز فکر کنید. مثلاً:
قدری حوصله کنید و فهرست را برای تمام فعالیتهایی که تاکنون انجام دادهاید تکمیل کنید.
حالا میتوانید فهرستی از مهارتهای نرم خود را ارائه دهید:
انتظار میرود فهرست شما شامل مهارتهایی مانند جدول زیر باشد.
۱. مهارت ارتباطی | ۶. مهارت یادگیری |
۲. مهارت کار گروهی | ۷. مهارت همدلی و درک متقابل |
۳. مهارت مدیریت زمان | ۸. مهارت گوش دادن موثر |
۴. مهارت حل مساله | ۹. مهارت خلاقیت |
۵. مهارت برنامهریزی | ۱۰. مهارت رهبری |
زمانی که درخواست خود را برای استخدام در یک شغل ارائه میدهید، علاوه بر مهارتهای نرم، مهارتهای فنی و یا مهارتهای سخت شما نیز مورد ارزیابی قرار میگیرند. این مهارتها طی فرآیندهای متداول آموزشی، قابل یادگیری هستند. فرآیندهایی از جمله آنچه در دورههای دانشگاهی و یا در مدارس فرا میگیریم، آموزشهای کارورزی، انجام کارهای داوطلبانه، کار با دستگاهها و نرمافزارهای مربوطه، دانش علمی، مکانیک خودرو و از این دست. مهارتهای فنی، اساسیترین و کمینهترین قابلیتهایی هستند که یک کارفرما و یا استاد دانشگاه برای به خدمتگیری افراد از آنها انتظار دارد. بنابراین لازم است در حین ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه به این دسته از مهارتها نیز توجه کنید.
پیشنهاد میکنم همین حالا فهرستی از تمام مهارتهای فنی خود را تهیه نمایید. تنها به آنچه در دوران تحصیل فرا گرفتهاید اکتفا نکرده و فهرست مهارتهای خود را براساس تمام آنچه در زندگی یاد گرفتهاید تدوین کنید.
هرکدام از ما مهارتها و قابلیتهای فردی خود را داریم. به عنوان مثال، توانایی کنار آمدن با افراد، خستگی ناپذیری، پذیرا بودن، اشتیاق، قابل اعتماد بودن و دقت بالا به جزئیات از جمله این تواناییها هستند. استخدام کنندگان و اساتید دانشگاه به دنبال ردپایی از این مهارتها در سوابق افراد میگردند. به همین دلیل است که شناختن و ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه میتواند شما را از سایر رقیبانتان متمایز کند.
در قدم بعدی با این دید به مهارتهای خود نگاه کنید که چگونه میتوانید به مخاطب نشان بدهید که به آنها تسلط دارید؟ کلید این قسمت نیز پاسخ به این سوال است:
با استفاده از این مهارتها موفق به انجام چه کارهایی شدهاید و چه دستاوردهایی را داشتهاید؟ بخش بعدی این نوشته به یافتن و بیان دستاوردها میپردازد.
توانایی در تشخیص و معرفی دستاوردها، بخش مهمی از نامه هدف و رزومه شما را تشکیل میدهد. این امر در مصاحبه استخدامی هم اهمیت فراوانی دارد.
زمانی که خود را ارزیابی و تحسین میکنید، به سایرین نیز کمک میکنید که بتوانند شما را مورد ارزیابی قرار دهند و تحسین کنند.
زمانی را به خاطر بیاورید که کاری را انجام دادید که با آن کار این احساس به شما دست داد که دستاوردی را کسب کردهاید. و یا زمانی را در نظر بگیرید که یکی از مهارتهایی که در بخش قبل فهرست کردید را به کار گرفتید. حال به این سوالها پاسخ دهید:
برای این که به شما کمک کنم، مثالی از پاسخ هر پرسش را نیز ذکر کردهام.
به همین ترتیب میتوانید در مورد تمام دستاوردهای خود اینگونه یادداشتهای کوتاهی را تهیه کنید:
از این طریق است که میتوانید به جای گفتن، مهارتهای خود را نشان دهید.
آخرین بخش از این مرحله این است که اطلاعاتی که در مورد خودتان جمعآوری کردهاید را به دانشگاه و رشتهای که میخواهید در آن وارد شوید و یا موقعیت شغلی مورد نظرتان ارتباط دهید.
معمولاً برای هر موقعیت تحصیلی موجود در دانشگاهها، چندین درخواست کننده وجود دارند که تمامی آنها مدارک لازم برای ورود به آن موقعیت را دارا هستند. پس دانشگاه چگونه باید یکی از کاندیداها را انتخاب کند؟ در این شرایط، بدون شک پذیرفته شدن و یا پذیرفته نشدن یک داوطلب ارتباط با نحوه نگارش و طراحی نامه هدف دارد.
ممکن است که معدل مقطع تحصیلی قبلی شما بالا باشد، اما این امتیاز به تنهایی نمیتواند دریافت پذیرش تحصیلی شما را تضمین کند. باید برای معرفی خود و نشان دادن قابلیتهایتان یک راه موثر پیدا کنید. بهترین راه این است که مهارتها، دستاوردها و ویژگیهای شخصیتی خود را به نحوی به هم ارتباط دهید که به دانشگاه نشان دهد که شما دارای همان توانمندیهایی هستید که آنها به دنبالش میگردند و به این ترتیب شایسته اعتماد آنها هستید.
نامهی هدف شما باید توضیح روشنی در مورد این که «چرا قصد ادامه تحصیل در آن رشته را دارید» ارائه دهد.
ممکن است برای بعضی از افراد عجیب باشد اگر فیالبداهه بگویم بدون شک شما دارای مهارتهای متعددی هستید که میتوانند برای استخدام مفید باشند. این مهارتها ارتباطی با دانش و رشتهی تخصصی ندارند و در دورههای کارآموزی، در دانشگاه و یا در محیط کار آموزش داده نمیشوند. از مهارتهای نرم یا قابل انتقال (به انگلیسی: Soft Skills or Transferable Skills) سخن میگویم که برای کار با سایر افراد، کار بر روی یک پروژه و یا حتی در انجام کارهای انفرادی مورد نیاز هستند. این مهارتها با انجام فعالیتهای روزمره کسب میشوند.
بخشی از مهارتهای نرم که برای ورود به محیط کار و پیشرفت شغلی مفید هستند را مهارت های استخدامی (به انگلیسی: Employability Skills) مینامیم.
این مهارتها طی فرآیندهای متداول آموزشی، قابل یادگیری هستند. فرآیندهایی از جمله آنچه در دورههای دانشگاهی و یا در مدارس فرا میگیریم، آموزشهای کارورزی، انجام کارهای داوطلبانه، کار با دستگاهها و نرمافزارهای مربوطه، دانش علمی، مکانیک خودرو و از این دست. مهارتهای فنی، اساسیترین و کمینهترین قابلیتهایی هستند که یک کارفرما و یا استاد دانشگاه برای به خدمتگیری افراد از آنها انتظار دارد.
بدون شک بازتاب و ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه حرفهای مهمترین کاری است که باید در حین آماده کردن مدارک خود انجام دهید. حتی میتوان گفت هدف اصلی از تهیه رزومه و SOP این است که مهارتها و دستاوردهای شما را به کارفرما و یا استاد دانشگاه نشان بدهد. پیش از آغاز به نوشتن نامه هدف باید مهارتهای خود را بشناسید و این توانایی را داشته باشید که آنها را با اطمینان کامل معرفی نمایید.
برای شروع گفتگو بر روی تصویر کلیک کنید و یا به ما به آدرس pomo@modirepouya.com ایمیل ارسال کنید.