رزومه چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ کاملترین راهنما درباره رزومه
فهرست مطالب
رزومه چیست ؟
رزومه چیست؟ رزومه یا Résumé یا CV یک سند رسمی است که کارجویان و یا داوطلبان ادامه تحصیل آن را برای معرفی مهارتها، تجربهها و دستاوردهای خود تهیه میکنند. در پاسخ به این سوال که محتوای رزومه شامل چه بخشهایی است؟ میتوان گفت که رزومه از بخشهای مختلفی مانند مهارتها، سوابق شغلی و سوابق تحصیلی تشکیل شده و افراد در هر بخش از آن میتوانند سوابق خود را فهرست کنند.
واژه رزومه که در انگلیسی به صورت Resume و در زبان فرانسوی به صورت Résumé نوشته میشود، ریشه فرانسوی دارد و معنای آن summary یا خلاصه سوابق است. در مقابل، کلمه Curriculum Vitae که به اختصار CV نوشته میشود، از واژه لاتین به معنای Course of Life یا دوره زندگی آمده است.
در این نوشته با جدیدترین و موثرترین نکات رزومه نویسی، انواع رزومه و کاربردها و مزیتها و محدودیتهای هر کدام آشنا میشویم. این مطالب به بهترین نحو به شما کمک میکند که یک رزومه حرفهای برنده و موثر برای خود تهیه کنید و شانس خودتان برای دعوت به مصاحبه را به حداکثر برسانید.
متخصصان منابع انسانی و مربیان شغلی (به انگلیسی: Job Coaches) اصرار دارند که رزومه باید فقط یک یا دو صفحه باشد، مگر در موارد خاصی که نیاز به یک سند مفصلتر وجود دارد. در ادامه همین مطلب توضیحات بیشتری در این مورد ارائه شده است.
در صورتی که زمان کافی برای مطالعه کامل این مطلب ندارید، میتوانید از خلاصه اطلاعات این نوشته استفاده کنید:
انواع رزومه | ویژگیها |
رزومه Chronological یا رزومه زمانی معکوس | ابتدا آخرین تجربه ذکر میشود و به ترتیب از آخر به اول بقیه تجربهها ذکر میشوند. |
رزومه Functional یا رزومه عملکردی | به جای سوابق کاری، بر مهارتها و تواناییهای داوطلب تمرکز دارد. |
رزومه ترکیبی یا Combined Resume | ویژگیهای هر دو فرمت عملکردی و زمانی را با هم ترکیب میکند. |
رزومه تحصیلی | رزومه تحصیلی فعالیتها و دستاوردهای شما در یک دوره تحصیلی را نشان میدهد. |
رزومه کاری | برای به دست آوردن فرصتهای شغلی و همکاری حرفهای تهیه میشود. |
رزومه آنلاین | رزومه در قالب یک فایل الکترونیکی به جای کاغذی که قابلیت جستجو را به کارفرما و استخدام کننده میدهد. |
رزومه اینفوگرافیک | در آن از عناصر بصری مانند نمودارها، جدولها و آیکونها برای انتقال اطلاعات در مورد مهارتها، دستاوردها و سابقه کاری کارجو استفاده میشود. |
رزومه ویدئویی | از یک ویدئو برای بیان مهارتها، تجربه و شخصیت خودشان استفاده میکنید. |
هدف از نوشتن رزومه چیست ؟
بعد از پرداختن به این که رزومه چیست و توسط چه افرادی مورد استفاده قرار میگیرد، این سوال مطرح میشود که چرا به رزومه نیاز داریم؟ رزومه تقریباً همیشه برای متقاضیان مشاغل اداری مورد نیاز است. چرا که این سند برای استخدام کنندگان و کارفرماها اولین مرحله آشنایی با داوطلبهایی است که برای مصاحبه دعوت میشوند.
یک رزومه موفق باید بتواند دستاوردهای خاصی را که متقاضی در موقعیتهای قبلی به دست آورده است، برجسته کند؛ دستاوردهایی از قبیل افزایش فروش محصولات، کاهش هزینهها، جلوگیری از اتلاف زمان، رسیدن به اهداف فروش سازمان، افزایش سود و تشکیل و مدیریت تیم.
با توجه به زمینههای تخصصی مختلف، فرمتهای مختلفی هم برای رزومه و اطلاعاتی که لازم است در آن برجسته شود وجود دارد. هر زمینه تخصصی از برنامه نویسی گرفته تا کارشناس مالی و یا مدیر بازاریابی، تا طراحی گرافیک و مد، به رزومههای با فرمت و رویکردی کاملا متفاوت نیاز دارند. به عنوان چند مثال میتوانید نمونه رزومه کارشناس فروش و بازاریابی و همچنین نمونه رزومه مهندس نرم افزار و برنامه نویس را مشاهده کنید.
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
صرف نظر از این که فرمت رزومه چیست و ظاهر آن چه ویژگیهایی دارد، بیشتر رزومهها با خلاصه مختصری از مهارتها و تجربههای فرد تحت عنوان «درباره من» یا «هدف» شروع میشوند. این پاراگراف با فهرستی از موقعیتهای شغلی قبلی، به ترتیب زمانی معکوس، و بعد از آن هم با فهرست مدارک تحصیلی فرد دنبال میشود. بخش دیگر رزومه هم میتواند به برجسته کردن مهارتهای خاص، مانند تسلط به زبان خارجی، زبانهای برنامه نویسی، سرگرمیهای مفید و هر افتخاری که به دست آوردهاید، اختصاص یابد.
آیا میدانید تفارت بخش «هدف» و «درباره من» در رزومه چیست ؟
بیان مختصر، چیدمان منظم و پرهیز از عبارتهای تکراری همگی مهم هستند. فراموش نکنید که افرادی که مجبور هستند صدها رزومه را بخوانند و از بین آنها بهترینها را انتخاب کنند، بازه توجه و زمان محدودی دارند.
اطلاعات فردی شما در رزومه
اولین بخش رزومه، اطلاعات فردی و تماس را ارائه میکند. این بخش نه تنها باید شامل نام، آدرس ایمیل و شماره تلفن همراه شما باشد، بلکه آدرس پروفایل شما در لینکدین یا GitHub و یا شبکههای حرفهای دیگر همراه با آدرس وبسایت یا بلاگ شما را نیز شامل شود.
توجه داشته باشید که به احتمال زیاد، استخدام کنندگان نام شما را در گوگل جستجو میکنند. بهتر است که یک بار هم خودتان این کار را انجام دهید و ببینید که آیا نیاز است که یافتههای جستجو را بهینه کنید؟
مشکلات رایج رزومه
استخدام کنندگان سوابق شغلی و وقفههای رزومه (به انگلیسی: resume gaps) را با وسواس بررسی میکنند. بنابراین این آمادگی را داشته باشید که در انگیزه نامه و همچنین در جلسه مصاحبه، درباره سوابق شغلی و وقفههای رزومه توضیح بدهید.
در ادامه به چند توصیه مهم برای پرهیز از اشتباهات رایج در رزومه نویسی اشاره میکنیم که در بین داوطلبها رایج هستند:
نیازی به ارائه تمام جزئیات درباره زندگی شخصی نیست
استخدام کننده انتظار ندارد با خواندن رزومه شما درباره وضعیت تاهل، تعداد فرزندان، و حتی سن شما اطلاعات دقیقی را به دست بیاورد. به یاد داشته باشید که سن افراد با مشاهده سال ورود به دانشگاه و تعداد سالهای تجربه کاری از طریق خود رزومه قابل حدس زدن است.
از طرفی رویکرد حرفهای این است که خواننده رزومه بتواند (در صورت نیاز) با مراجعه به پروفایل لینکدین و یا سایر اطلاعاتی که از شما در اینترنت وجود دارد، پاسخ برخی از سوالاتش را بگیرد.
علاوه بر این، حقوق دریافتی فعلی، مذهب، اعتقادات سیاسی و این دست جزئیات شخصی را ذکر نکنید، مگر اینکه این اطلاعات برای به دست آوردن شغل مورد نظر کمک کننده باشد.
سوابق شغلی کوتاه مدت را از رزومه حذف کنید
در مورد بیشتر افراد این احتمال وجود دارد که یک یا چند بار تجربههای کاری کوتاه مدت چند ماهه را تجربه کرده باشند. ممکن است گاهی به صورت آزمایشی در یک مجموعه مشغول به کار شویم و در نهایت تصمیم بگیریم آن همکاری را ادامه ندهیم. یا این که گاهی وارد مجموعهای میشویم که با فرهنگ آن سازگار نیستیم و در نتیجه مجبور به ترک آنجا میشویم. در این صورت، الزامی وجود ندارد که آن تجربه را در رزمه خود ذکر کنید.
البته ناگفته نماند که اگر این اتفاق به طور مرتب برای شما رخ میدهد، بهتر است دلایل آن را در خودتان جستجو کنید و برای آن راه حلی پیدا کنید.
بخشهای غیر مرتبط رزومه را حذف کنید
ممکن است بپرسید منظور از بخشهای غیر مرتبط رزومه چیست ؟ به عنوان مثال، فرض کنید شخصی به مدت ۲ سال در یک فروشگاه لوازم صنعتی کار کرده و بعد از آن به دانشگاه رفته و در رشته روانشناسی تحصیل کرده است. در این شرایط و در صورتی که قصد دارد برای موقعیت شغلی روانشناس رزومه ارسال کند، بهتر است که آن بخش از تجربههای غیر مرتبط با روانشناسی را از رزومه حذف کند و فضای ارزشمند رزومه را به تجربههایی اختصاص دهد که مهارت و توانمندی وی در روانشناسی را نشان دهد.
در جلسه مصاحبه و همچنین انگیزه نامه این فرصت وجود دارد که اشارهای گذرا به تعداد سالها و نوع تجربههای غیر مرتبط داشته باشید.
ممکن است در این مورد این اشکال مطرح شود که حذف تجربههای غیر مرتبط باعث به وجود آمدن وقفه در رزومه میشود. در صورتی که قصد شما این است که از این نقطه به بعد وارد یک مسیر جدید شوید، فضای رزومه نمیتواند خالی باشد و طبیعتا مجبور هستید تجربههای غیر مرتبط را نیز در کنار تجربههای مرتبط ذکر کنید.
در این صورت سعی کنید از جنبه مهارت های قابل انتقال درباره این تجربیات صحبت کنید. اما در شرایطی که مدتی از تغییر مسیر و ورود شما به زمینه جدید گذشته است، به همان اندازه ذکر تجربههای غیر مرتبط نیز در رزومه کمرنگتر خواهد شد.
برای هر موقعیت شغلی متفاوت، یک رزومه مجزا تهیه کنید
با در نظر گرفتن اشتباهات رایج در رزومه، میتوان فهمید هدف از این توصیه درباره رزومه چیست و چرا نباید یک رزومه را برای تمام آگهیها ارسال کنید؟ بهتر است برای شغلهای مختلف، رزومههای متفاوتی را تهیه کنید که اطلاعات مرتبط با همان شغل در رزومه برجسته شده باشد.
به عنوان مثال، اگر برای شغل مدیر دفتر درخواست میدهید، باید رزومه خود را طوری تنظیم کنید که توانمندی رهبری و مهارتهای سازمانی شما را مشخص کند. اما ممکن است علاقهمند به درخواست برای موقعیت فروش نیز باشید، بنابراین ایجاد یک رزومه کارشناس فروش و بازاریابی و ارائه اطلاعات مربوط به این حرفه شما را در موقعیت بهتری برای به دست آوردن آن شغل قرار میدهد.
تفاوت رزومه با CV
قبل از این که درباره رزومه جزئیات بیشتری را مطرح کنیم، در این قسمت به این موضوع اشاره میکنیم که تفاوت CV و رزومه چیست و در هر موقعیت باید از کدام یک از این اسناد استفاده کنیم؟
البته فراموش نکنید که افراد و وبسایتهای مختلف از روی عادت ممکن است از کلمه رزومه و یا CV استفاده کنند. اما لازم است درباره این که واقعا باید کدام یک را برای آنها ارسال کنید، اطلاعات بیشتری داشته باشید.
رزومه و CV با هم شباهت دارند، اما در عین حال تفاوتهایی نیز دارند که در ادامه به بررسی تفاوتهای اصلی بین رزومه و CV میپردازیم.
تعریف CV و رزومه چیست ؟
رزومه (به انگلیسی: Resume) یا رزومه کاری، یک سند خلاصه است که تجربیات شغلی، تحصیلی و مهارتهای شخص در آن عنوان میشود. این سند به صورت خلاصه و مختصر تهیه میشود و به استخدام کنندگان کمک میکند تا درک بهتری از تواناییهای شما داشته باشند.
CV (به لاتین: Curriculum vitae و به انگلیسی: Course of Life) یا زندگی نامه، یک سند جامع، شامل تجربیات شغلی، تحصیلی و همچنین اطلاعات فردی شما است. در واقع، CV یک تصویر کامل از زندگی حرفهای و تواناییهای شما را ارائه میدهد.
تعداد صفحات CV و رزومه
رزومه به عنوان یک سند خلاصه، معمولاً حدود یک صفحه است و به کارفرمایان کمک میکند تا به سرعت به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.
CV به دلیل جامع بودن، معمولاً بیشتر از یک صفحه و ممکن است حتی تا چندین صفحه باشد و به کارفرمایان اجازه میدهد تا به تفصیل به بررسی سوابق شما بپردازند.
تفاوت بین محتوای CV و رزومه چیست ؟
گفتیم که رزومه شامل اطلاعات مختصر درباره تجربیات شغلی، تحصیلی و مهارتهای شخص است و هدف اصلی آن جلب توجه استخدام کنندگان و ارائه سریع اطلاعات به آنها است. بنابراین، لازم است در نگارش رزومه به مهمترین موارد بپردازیم.
فهرست کردن تمام وظایف، تمام پروژهها و یا حتی موقعیتهای شغلی غیر مرتبط در رزومه امکانپذیر نیست و لازم است به مهمترین موارد مرتبط با موقعیت مورد درخواستتان اکتفا کنید. فراموش نکنید که یکی از مهمترین اطلاعاتی که باید ارائه شود، دستاوردها به صورت کمی است. پیشنهاد میکنیم نوشته مربوط به ذکر مهارتها و دستاوردها در رزومه را نیز مطالعه کنید.
در مقابل، CV شامل اطلاعات جامع درباره تمام تجربیات شما است. CV به استخدام کننده میگوید شما دقیقا چه کارهایی انجام دادهاید؟ ابعاد پروژههایی که در آنها مشغول بودید چه اندازه است؟ با چه روشهایی کار کردهاید و چه دستاوردهایی را کسب کردهاید؟
با این توضیح، باید گقت CV به کارفرمایان کمک میکند تا به طور دقیقتر به تواناییها و تجربیات شما بپردازند.
تفاوت ساختار رزومه و CV
رزومه معمولاً به ترتیب زمانی، از جدیدترین تجربهها به قدیمیترین آنها مرتب میشود تا خواننده به راحتی متوجه شود که شما اخیرا مشغول چه فعالیتهایی بودهاید؟
اما در CV به این دلیل که اطلاعات با جزئیات بیشتر ارائه میشود، امکان دستهبندی آنها وجود دارد و شما میتوانید اطلاعات را مثلا براساس پروژهها، تجربیات اجرایی، صنایع مختلف و غیره طبقهبندی کنید.
کاربردهای رزومه و CV
سوال دیگری که مطرح میشود این است که مورد استفاده CV و رزومه چیست و هر کدام را برای چه منظوری باید ارسال کنیم؟
رزومه بیشتر در صنایعی مانند خدمات مشتریان، فروش و بازاریابی استفاده میشود. این زمینهها به دنبال افرادی هستند که تواناییهای خوبی در برقراری ارتباط داشته باشند و استفاده از رزومه برای نشان دادن این مهارت کفایت میکند.
CV بیشتر در صنعتهایی مانند علوم پزشکی، مهندسی و حقوق استفاده میشود. این صنعتها به دنبال افرادی هستند که تواناییهای فنی و تخصصی بالایی داشته باشند. بیان تجربیات فنی و اجرایی نیاز به بسط و شرح بیشتری دارد و قالب مناسب برای این منظور CV است.
بخشهای ضروری رزومه
با مطالعه رزومههای متعدد، با بخشهای مختلف و البته متنوعی در آنها روبرو میشویم. هر فردی براساس تجربههای منحصر به فرد و نیازهای خاصی که به رزومه دارد، آن را تنظیم میکند و بخشهایی را به آن اضافه و یا از آن حذف میکند. در این میان، بخشهایی از رزومه هستند که به دلیل کاربرد بیشتر و انتظار استخدام کنندگان از یک رزومه حرفهای، از اهمیت بیشتری برخوردارند.
لازم به یادآوری است که رزومه به عنوان یکی از ابزارهای مهم در جستجوی شغل، باید به گونهای طراحی شود که بتواند تواناییها، تجربیات و اطلاعات فرد را به خوبی نشان دهد. علاوه بر این، رزومه باید به راحتی توسط نرمافزارهای آنالیز رزومه درک شود تا اطلاعات معتبری از آن استخراج شود. از این رو، توجه به این که مهمترین بخشهای رزومه چیست و نحوه درست نگارش آنها اهمیت دارد.
بخشهای ضروری رزومه شامل اطلاعات فردی، مهارتها، پیشینه حرفهای (یا همان سوابق شغلی)، پیشینه آموزشی (یا همان سوابق تحصیلی)، پروژهها، زبانهای خارجی و سایر فعالیتها هستند. در ادامه توضیح مختصری درباره هر کدام از این بخشها ارائه شده است.
اطلاعات فردی
درباره اطلاعات فردی در رزومه در ابتدای این نوشته توضیحات کاملی ارائه شد. این بخش باید بتواند تمام اطلاعاتی را که کارفرما نیاز دارد، به صورت شفاف به او منتقل کند. در صورت جستجوی کار در کشوری دیگر نیز مهم است که کارفرما بداند شما در حال حاضر در کدام کشور زندگی میکنید.
مهارتها
در بخش مهارتها، افراد باید مهارتهای فنی، نرمافزاری و ارتباطی خود را معرفی کنند. در این بخش، فرد باید تواناییهای خود را در زمینههای مختلف مثل مهارتهای کامپیوتری، زبانهای خارجی، مهارتهای ارتباطی و غیره ذکر کند.
اشاره به مهارتها، براساس انواع رزومه میتواند رویکردهای متفاوتی را نیز داشته باشد که در ادامه این مطلب، هر جا نیاز باشد به آن اشاره شده است.
سوابق شغلی
در بخش سوابق شغلی در رزومه، تجربیات حرفهای و اجرایی به صورت خلاصه بیان میشوند. این بخش باید شامل نام شرکت، عنوان شغلی یا سِمَت فرد، مدت زمان فعالیت، توضیحات در مورد وظایف و مسئولیتها و مهمتر از همه دستاوردها باشد.
میتوان گفت برای افرادی که بیش از یک سال سابقه کاری دارند، نوشتن سوابق شغلی در رزومه مهمترین قسمت است.
سوابق تحصیلی
در این بخش، تحصیلات و پیشینه آموزشی ذکر میشود. برای نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه لازم است که به نام مدرک تحصیلی (دیپلم، کاردانی، کارشناسی، و غیره)، نام رشته، نام دانشگاه و سالهای حضور در دانشگاه اشاره کنید.
همچنین، اگر در دورههای آموزشی مجازی یا دورههای غیر دانشگاهی نیز شرکت کردهاید، میتوانید آنها را در همین قسمت ذکر کنید. این امکان نیز وجود دارد که مدارک غیر آکادمیک در بخش دیگری به عنوان گواهینامهها در رزومه ذکر شود که در ادامه متن به این مورد نیز اشاره شده است.
پروژهها
با توجه به این که در شرایط و فرهنگ جدید بازار کار، افراد زیادی را میبینیم که به صورت پروژهای، دورکاری و یا به عنوان فریلنسر فعالیت میکنند، بخشی به عنوان پروژهها در رزومه میتواند مورد نیاز باشد.
بسته به اهمیت این فعالیتها، بخش پروژهها میتواند قبل و یا بعد از سوابق شغلی قرار بگیرد. این بخش باید شامل نام پروژه، مدت زمان پروژه و نتایج به دست آمده باشد. همچنین، در این قسمت به جزئیات و نتایج پروژهها و همچنین نقش شما در آن پروژه اشاره میشود.
زبانهای خارجی
در این بخش، باید زبانهایی که به آنها مسلط هستید و همچنین سطح تسلطتان را ذکر کنید. بخش زبانهای خارجی برای افرادی که به دنبال موقعیت شغلی در شرکتهای خارجی هستند، بسیار مهم است.
سرگرمیها / سایر فعالیتها
در بخش سایر فعالیتها میتوانید به تجربه کارهای داوطلبانه، همکاری در انجمنها و NGOها، تدریس (اگر شغل اصلی شما چیز دیگری است) و سایر فعالیتها بپردازید.
اگر این سوال برای شما مطرح است که فایده بیان سرگرمیها در رزومه چیست باید گفت که این بخش فرصتی است برای این که خودتان را مسئولیتپذیر، دغدغهمند، قابل اعتماد، دارای روابط اجتماعی و خلاق نشان دهید.
اطلاعات آماری مهم درباره رزومه
حالا که متوجه شدیم رزومه چیست و بخشهای مختلف آن شامل چه مواردی هستند، جا دارد که برخی اطلاعات آماری و واقعیتهای مهم درباره رزومه را نیز بدانیم.
رقابت در بازار کار سخت است و به همین دلیل برای جلب توجه کارفرماها، به یک رزومه معتبر و حرفهای نیاز دارید. به یاد داشته باشید که رزومه همراه با انگیزه نامه (یا کاور لتر) پایه و اساس هر درخواست استخدام هستند.
مطالعاتی که درباره رزومه انجام شده، منجر به جمعآوری اطلاعات آماری مفیدی شده است که توجه به آنها به شما کمک میکند رزومه بی نقصی داشته باشید و سریعتر وارد بازار کار حرفهای شوید.
مهمترین آمارها درباره رزومه
- میانگین طول رزومه ۴۸۹ کلمه است.
- میانگین زمان صرف شده برای خواندن رزومه ۶ تا ۷ ثانیه است.
- حدود ۶۳ درصد از استخدام کنندگان انتظار دارند رزومههای شخصیسازی شده را برای موقعیت شغلی دریافت کنند.
- ۸۸ درصد رزومهها به دلیل قرار دادن عکس در رزومه رد میشوند!
- تنها ۲ تا ۳ درصد از رزومههای ارسالی منجر به مصاحبه میشود.
- حدود ۱۰ درصد از جویندگان کار برای ۵۰ شغل یا بیشتر درخواست دادهاند، بدون این که پاسخی دریافت کنند.
- فقط ۳۵ درصد از کاندیداهایی که برای شغل درخواست میکنند واجد شرایط هستند.
- بیش از ۴۰ درصد از استخدام کنندگان میگویند که متقاضیان فاقد مهارتهای نرم لازم برای کار هستند.
آمار مهم درباره قالب و بخشهای مختلف رزومه
از آنجایی که استخدامکنندگان و مدیران استخدام وقت زیادی را صرف خواندن هر رزومه نمیکنند، نگارش رزومه ساده، سفارشی شده و خوانا بسیار مهم است. معمولاً یک رزومه یک صفحهای بهتر است، اما اگر یک متخصص باتجربه هستید، میتوانید رزومه را در دو صفحه تهیه کنید.
۱. در ۹۹.۸۵ درصد رزومهها بخش اطلاعات شخصی وجود دارد.
اگر از این آمار بپرسید که بخش متداول در هر رزومه چیست پاسخ این است که بخش اطلاعات شخصی تقریبا در تمام رزومهها وجود دارد. علاوه بر این، بررسی رزومهها در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که تنها در ۸۹.۸۱ درصد موارد، بخش «مهارتها» وجود دارد. با این حال، کارجویان تمایل دارند بخشهای دیگری را در ارتباط با مهارتها به رزومه اضافه کنند، از جمله:
- زبان ها (۳۱%)
- گواهینامهها (۲۷%)
- سایر فعالیتها (۲۱%)
- علاقمندیها (۱۹%)
۲. میانگین تعداد کلمات رزومه ۴۸۹ کلمه است.
دادهها نشان میدهد که افراد معمولا سعی میکنند رزومه خود را به اندازه یک صفحه نگه دارند.
با این حال، بیشتر استخدامکنندگان رزومههای دو صفحهای را ترجیح میدهند. یعنی احتمال انتخاب داوطلبی که رزومه دو صفحهای برای موقعیتهای مدیریتی ارسال میکند ۲.۹ برابر است، در حالی که برای موقعیتهای مربوط به تازه کارها، شانس داوطلبان با رزومه دو صفحهای، ۱.۴ برابر است.
۳. میانگین زمان صرف شده برای خواندن هر رزومه در سال ۲۰۲۲، بین ۶ تا ۷ ثانیه
مدت زمانی که استخدام کنندگان صرف خواندن رزومه میکنند معمولا به شرایط مختلفی بستگی دارد و از شرکتی به شرکت دیگر متفاوت است. برخی از شرکتها یک رزومه را به طور کامل اسکن میکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است آن را برای چند ثانیه مرور کنند. علاوه بر این، تعداد رزومههای ارسال شده نیز در این مورد تأثیر گذار است.
اگر تنها تعداد کمی متقاضی وجود داشته باشد، استخدام کنندگان میتوانند هر یک از آنها را به طور کامل بررسی کنند. اما در صورتی که تعداد زیادی رزومه دریافت شود، کارفرما ممکن است از یک سیستم اسکن رزومه خودکار برای تجزیه و تحلیل و فیلتر کردن آنها استفاده کند یا این که تصمیم بگیرد هر رزومه را در چند ثانیه کوتاه مرور کند.
۴. کارآمدترین رویکرد رزومه: شروع جملات با افعال کنشی (۱۴۰%)
زمانی که یک استخدامکننده یا مدیر استخدام رزومهای را بررسی میکند، نامزدها زمان محدودی دارند که تأثیر خوبی در ذهن خواننده ایجاد کنند.
بررسی رزومهها در سال ۲۰۲۲ نشان میدهد که برجسته کردن اطلاعات رزومه ضروری است و بهترین راه برای انجام این کار گنجاندن کلمات قدرتمند (کلمات کنشی یا action words) در رزومه است.
وقتی از این کلمات برای برجسته کردن مهارتها و تجربیات خود استفاده کنید، به خواننده به طور واضح میگویید که وجه تمایز این رزومه چیست و شانس خودتان را برای رفتن به مرحله بعدی در فرآیند استخدام بیشتر میکنید.
۵. میانگین زمان استخدام متقاضیان ۳۸ روز
اطلاعات مربوط به میانگین زمان استخدام بر اساس هر صنعت در سال ۲۰۲۲ در حال حاضر در دسترس نیست. با این حال، میانگین جهانی برای پر کردن یک موقعیت شغلی معادل ۳۸ روز است.
برخی از صنایع، فرآیندهای مصاحبه طولانی دارند مانند مشاغل دولتی، موقعیتهای کلیدی مانند هوافضا و صنایع دفاعی، انرژی و تاسیسات، بیوتکنولوژی و داروسازی. در مقابل، رستورانها و سوپرمارکتها کوتاهترین فرآیند مصاحبه را دارند.
۶. با توجه به آمار، ۶۳ درصد از استخدام کنندگان رزومه شخصی سازی شده برای موقعیت شغلی را ترجیح میدهند.
استخدام کنندگان میگویند تعداد کافی از داوطلبهای ایدهآل برای موقعیتهای شغلی وجود ندارد!
کارجویان رزومه خود را برای مطابقت با آگهیهای شغلی سفارشی نمیکنند و در عوض یک رزومه عمومی را برای تمام آگهیها ارسال میکنند. بنابراین، بهتر است برای هر درخواست شغلی یک رزومه جدید ایجاد کنید که به مخاطب نشان دهد شما گزینه مناسبی برای این موقعیت هستید.
۷. بر اساس آمار، ۷۶% از رزومههای دارای آدرس ایمیل غیرحرفهای، رد میشوند.
ممکن است تا حالا به این سوال ساده فکر نکردهباشید که آدرس ایمیل مناسب برای رزومه چیست و چه قواعدی در این زمینه وجود دارد؟
در رزومه از آدرس ایمیلی استفاده کنید که از نام و فامیل شما تشکیل شده باشد. همچنین بهتر است از سرویسهای ایمیل متداول استفاده کنید که برای خواننده آشنا باشد.
به طور کلی، سبک و لحن نوشتن رزومه میتواند نقش مهمی در دعوت شدن شما به مصاحبه شغلی داشته باشد. به عنوان مثال، ۴۳ درصد رزومهها به دلیل اینکه از زبان سوم شخص نوشته شدهاند یا اشتباهات املایی یا گرامری زیادی دارند، از لیست بررسی حذف میشوند.
۸. بیش از ۴۰ درصد از مدیران استخدام و استخدام کنندگان معتقدند که متقاضیان فاقد شایستگیها و مهارتهای نرم هستند.
اشاره به مهارتهای نرم یکی از مهمترین رویکردهایی است که باید به آن توجه کنید. متخصصان منابع انسانی میگویند که فقدان مهارتهای نرم، فرآیند استخدام را دشوار میکند.
برای جلوگیری از این امر، کارجویان باید به بیان مهارت های فردی در رزومه به طور غیر مستقیم و در خلال توضیحات مربوط به سوابق شغلی و تحصیلی توجه کنند.
۹. حدود ۸۸ درصد از رزومهها به دلیل وجود عکس در رزومه رد میشوند.
آمارها نشان میدهد که اگر در رزومه خودتان از عکس استفاده کنید، به احتمال زیاد درخواستتان رد میشود. چرا که قرار دادن عکس در رزومه میتواند توجه استخدام کنندگان را از محتوای واقعی رزومه منحرف کند و آنها را به اشتباه بیندازد. به همین دلیل این رزومهها از فهرست بررسی خارج میشوند.
۱۰. حدود ۷۵ درصد شرکتها از ATS استفاده میکنند.
بسیاری از شرکتها از نرمافزار ردیابی متقاضی یا ATS (به انگلیسی: Applicant Tracking Software) برای فیلتر کردن رزومهها استفاده میکنند. دادهها نشان میدهد که ۹۸٪ از شرکتهای معتبر دنیا از این رباتها برای انتخاب یا حذف نامزدها استفاده میکنند.
بنابراین، بهتر است از الگوهای قدیمی رزومه و یا از رزومههای آماده استفاده نکنید؛ در غیر این صورت به احتمال زیاد توسط این سیستم رد میشوید.
انواع رزومه
براساس این که مطالب رزومه با چه دستهبندی و فرمتی ذکر میشوند، میتوانیم سه نوع اصلی رزومه داشته باشیم:
- رزومه کرونولوژیکال (به انگلیسی: Chronological Resume) یا رزومه ترتیب زمانی معکوس که بر تجربه کاری، نقشهای شغلی و فعالیتهای اخیر تمرکز دارد.
- رزومه عملکردی (به انگلیسی: Functional Resume) که مهارتها و تخصص فرد را به عنوان پیش زمینهای برای نگارش در نظر میگیرد.
- رزومه ترکیبی (به انگلیسی: Combination Resume) که نوعی از رزومه است که خصوصیات هر دو قالب بالا را با هم ترکیب میکند.
البته به جز این موارد، انواع دیگری از رزومه مانند رزومه اینفوگرافیک، رزومه آنلاین و یا رزومه ویدئویی هم داریم که در ادامه این نوشته درباره هرکدام از آنها نیز توضیحاتی ارائه شده است.
رزومه Chronological یا رزومه زمانی معکوس
رزومه معکوس زمانی بر اساس زمان انجام فعالیتها نوشته میشود؛ ابتدا آخرین تجربه ذکر میشود و به ترتیب از آخر به اول بقیه تجربهها ذکر میشوند. این رایجترین نوع رزومه است که توسط کارجویان استفاده میشود و در بین استخدام کنندگان به عنوان یک فرمت رایج پذیرفته شده است. زیرا یک نمای کلی واضح و مختصر از سابقه کاری داوطلب را ارائه میدهد.
با فهرست کردن تجربیات حرفهای به ترتیب زمانی معکوس، میتوانید جدیدترین و مرتبطترین تجربه خود را برجسته کنید و مراحل پیشرفت شغلی خودتان را راحتتر به استخدام کننده نشان دهید. با این حال، بسته به شرایط فردی و اهداف شغلی، ممکن است این فرمت بهترین انتخاب برای همه نباشد. در ادامه با ساختار، مزایا و محدودیتهای رزومه زمانی بیشتر آشنا میشویم.
ساختار رزومه زمانی معکوس
ساختار یک رزومه زمانی معمولاً شامل بخشهای زیر است:
- اطلاعات تماس: شامل نام، آدرس، شماره تلفن و آدرس ایمیل شما
- پاراگراف «درباره من» یا «هدف»: این پاراگراف مختصر، اهداف شغلی شما و آنچه که امیدوارید در شغل بعدی خود به دست آورید را خلاصه میکند.
- تجربه کاری: این بخش مشاغل قبلی شما را به ترتیب زمانی معکوس فهرست میکند که در آن آخرین شغل در ابتدای فهرست قرار دارد. برای هر شغل، باید عنوان شغل، نام شرکت، تاریخ استخدام، و شرح مختصری از مسئولیتها و دستاوردهای خود را بیان کنید.
- تحصیلات: در این بخش نیز پیشینه تحصیلی شما فهرست میشود. میتوانید علاوه بر سوابق تحصیلی آکادمیک و دانشگاهی، مدرک(هایی) که کسب کردهاید، نام برگزار کننده دوره و زمان هر کدام را بیان کنید.
- مهارتها: در این بخش این فرصت را دارید که مهارتهای مرتبط را برجسته کنید. این مهارتها میتوانند شامل مهارت زبانهای خارجی، مهارتهای کامپیوتری یا سایر مهارتهای تخصصی باشد. به یاد داشته باشید که بهتر است مخاطب با مطالعه رزومه به مهارتهای نرم و ویژگیهای شخصیتی مثل روابط عمومی خوب، توانایی رهبری، و یا کار تیمی پی ببرد. در واقع خواننده باید بتواند استنباط کند که شما چه مهارتهای نرمی دارید و صرفاً ارائه فهرستی از این مهارتها منطقی نیست. اما در مورد مهارتهای تخصصی، میتوانید طی یک فهرست آنها را نام ببرید و رویکرد، تعداد ساعات تجربه، سطح تسلط، نمره آزمون و اطلاعاتی از این قبیل را در مقابل آن ذکر کنید.
مزایای رزومه زمانی
ممکن است این سوال مطرح شود که مزایای این نوع رزومه چیست و چرا این اندازه مورد استقبال کارجویان و کارفرمایان است؟ مهمترین مزایای استفاده از رزومه زمانی عبارتند از:
- سازماندهی واضح: فرمت رزومه زمانی این امکان را برای استخدام کنندگان فراهم میکند که به سرعت سابقه کاری شما را بررسی کنند و پیشرفت شما را در طول زمان مشاهده کنند.
- تأکید بر تجربههای اخیر: از آنجایی که آخرین تجربهها در ابتدا فهرست میشوند، کارفرمایان میتوانند بلافاصله ببینند که شما اخیراً در چه پوزیشنی مشغول بودهاید و آیا این فعالیت ارتباطی با شغل مورد نظر شما دارد؟
- سفارشی کردن آسان: قالب زمانی به راحتی قابل سفارشی کردن است تا مهارتها یا تجربیات خاصی را برجسته کند که بیشترین ارتباط را با شغل مورد درخواست شما دارند.
- آشنایی با این فرمت: از آنجایی که فرمت زمانی بسیار رایج است، کارفرمایان با آن آشنا هستند و بهتر میتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.
معایب رزومه زمانی
حالا که با مزیتهای رزومه زمانی آشنا شدیم، بد نیست برخی از معایب آن را هم مرور کنیم و بدانیم که محدودیتهای این رزومه چیست تا بتوانیم آنها را کنترل کنیم. برخی از معایب بالقوه استفاده از رزومه زمانی:
- تأکید بر سابقه اشتغال: استفاده از رزومه زمانی برای افرادی که در سابقه کاری خود وقفههایی دارند یا مرتباً شغل خود را تغییر دادهاند، ممکن است بهترین انتخاب نباشد. چرا که این رزومه (همانطور که از نامش پیداست) سوابق افراد را در گذر زمان نشان میدهد و در نتیجه وقفهها را نمایان میکند.
- تمرکز محدود بر مهارتها: با این که در رزومه زمانی بخشی تحت عنوان مهارتها وجود دارد، اما تمرکز اصلی این نوع رزومه بر مهارتها نیست و (همانطور که گفتیم) بر سوابق شغلی تاکید دارد. اگر میخواهید رزومه شما مهارتهای خاصی را برجسته کند که مستقیماً به تجربه کاری شما مرتبط نیستند، این فرمت شما را محدود خواهد کرد.
- فقدان خلاقیت: از آنجایی که قالب زمانی بسیار رایج است، ممکن است متمایز شدن از سایر رقبا که از همان قالب استفاده میکنند، دشوار باشد.
رزومه Functional یا رزومه عملکردی
رزومه عملکردی (به انگلیسی: Functional Resume) نوعی از رزومه است که به جای سوابق کاری، بر مهارتها و تواناییهای داوطلب تمرکز دارد. این فرمت اغلب توسط کارجویانی استفاده میشود که در سوابق شغلی خود دارای وقفه هستند، یا در حال تغییر مسیر به یک شغل جدید هستند، یا دارای مهارتها و تجربیات مرتبط زیادی هستند که لزوماً به مشاغل خاصی مرتبط نیست.
در ادامه با ساختار، مریتها و محدودیتهای رزومه عملکردی بیشتر آشنا میشویم.
ساختار رزومه عملکردی
ساختار یک رزومه عملکردی معمولاً شامل بخشهای زیر است:
- اطلاعات تماس: که شامل نام، آدرس، شماره تلفن و آدرس ایمیل شما است.
- پاراگراف «درباره من» یا «هدف»: متن مختصری است که اهداف شغلی شما و مهمترین مهارتها و دستاوردهای شما را خلاصه میکند. اگر در این مورد به اطلاعات بیشتری نیاز دارید نوشته تفاوت بخش «درباره من» و «هدف» در رزومه را مطالعه نمایید.
- خلاصه مهارتها: این بخش مهارتها و تواناییهای مرتبط شما را فهرست میکند که در دستههایی مانند مهارتهای فنی، مهارتهای ارتباطی، مهارتهای رهبری و غیره سازماندهی میشوند. به یاد داشته باشید که بهترین روش برای بیان مهارتها، ارائه چند بولت مرتبط با آن مهارت است که سطح تسلط و دستاوردهای کمی شما را بیان کند.
- تجربه حرفهای: این بخش خلاصه مختصری از مشاغل قبلی شما را ارائه میدهد و تاکید آن بر مهارتها و دستاوردهایی است که بیشترین ارتباط را با شغل مورد درخواست شما دارند.
- تحصیلات: این بخش سوابق تحصیلی شما را فهرست میکند، از جمله مدرکهایی که کسب کردهاید، موسسههایی که در دورههای آنها شرکت کردهاید، و یا سایر دورههای آموزشی یا گواهینامههای مرتبط.
مزایای استفاده از رزومه عملکردی
حالا که با ساختار این نوع رزومه آشنا شدیم لازم است بدانیم مهمترین مزایای این نوع رزومه چیست و در چه مواقعی میتوانیم از آن استفاده کنیم:
- تأکید بر مهارتها: قالب رزومه عملکردی به شما این امکان را میدهد که مرتبطترین مهارتها و تواناییهای خود را برجسته کنید، حتی اگر آنها خارج از فعالیتهای حرفهای شما به دست آمده باشند.
- انعطاف پذیری: از آنجایی که در این رزومه به جای سوابق شغی، تمرکز بر مهارتها است، میتوانید آن را متناسب با مسیرها و اهداف شغلی متفاوت سفارشی کنید.
- توجیه وقفههای شغلی: اگر در پیشینه حرفهای شما وقفههایی وجود دارد، یک رزومه عملکردی به شما کمک میکند به جای جلب توجه به این وقفهها، بر مهارتها و تواناییهای خود تأکید کنید.
- متمایز شدن از سایر کاندیداها: رزومه عملکردی به شما کمک میکند تا از سایر رقبا و کارجویان که از قالبهای کلاسیک رزومه استفاده میکنند، متمایز شوید.
معایب رزومه عملکردی
با این حال، در استفاده از رزومه عملکردی محدودیتهایی نیز وجود دارد، از جمله:
- عدم تاکید بر سابقه کاری: ممکن است برخی از کارفرمایان نسبت به رزومه عملکردی تردید داشته باشند زیرا تصویر واضحی از سابقه کاری شما ارائه نمیدهد.
- مشکل در مقایسه کاندیداها: از آنجایی که رزومههای عملکردی بر اساس مهارتها و نه سابقه کاری نوشته میشوند، مقایسه کاندیداها برای استخدام کنندگان دشوار خواهد بود.
- تلقی عدم تعهد: در صورتی که بیشتر کارهایی که انجام دادهاید به صورت پروژهای بوده و یا تعداد دفعاتی که محل کار خود را تغییر دادهاید زیاد باشد، ممکن است ارائه رزومه عملکردی این ذهنیت را در خواننده رزومه تقویت کند که شما نسبت به مسیر شغلی خاصی تعهد ندارید.
- استفاده محدود در صنایع خاص: برخی از صنایع، مانند امور مالی یا حقوقی، ممکن است به فرمت کلاسیک رزومه یا همان رزومه زمانی پایبند باشند که بر سابقه کاری و تحصیلات شما تاکید دارد.
رزومه ترکیبی یا Combined Resume
رزومه ترکیبی (به انگلیسی: Combined Resume) نوعی رزومه است که ویژگیهای هر دو فرمت عملکردی و زمانی را با هم ترکیب میکند. این قالب اغلب توسط افرادی استفاده میشود که میخواهند مهارتها و دستاوردهای خود را برجسته کنند و در عین حال نمای کلی روشنی از سابقه کاری خود ارائه دهند.
ساختار رزومه ترکیبی
با این توضیح، این سوال پیش میآید که ساختار مناسب برای این نوع رزومه چیست و چگونه میتواند هر دو قابلیت را در خود جای دهد. ساختار یک رزومه ترکیبی معمولاً شامل بخشهای زیر است:
- اطلاعات تماس: که شامل نام، آدرس، شماره تلفن و آدرس ایمیل شما است.
- پاراگراف «درباره من» یا «هدف»: در این پاراگراف کوتاه، توضیح مختصری درباره اهداف حرفهای، آنچه تاکنون انجام دادهاید، مهارتها و دستاوردهای مهم ارائه میشود و سپس آنچه را که امیدوارید در آینده به دست آورید را بیان میکنید.
- خلاصه مهارتها: در این بخش، مهارتها و تواناییهای مرتبط را فهرست کنید. این مهارتها میتوانند به صورت مهارتهای فنی، مهارتهای ارتباطی، مهارتهای رهبری و غیره سازماندهی شوند. همانطور که قبلا هم توضیح داده شد، برای نشان دادن مهارتهای فردی در رزومه درباره هر کدام از آنها توضیح مختصری ترجیحا همراه با اطلاعات کمی مانند سطح تسلط، تعداد ساعات تجربه آن مهارت و همچنین دستاوردهای مهم ارائه نمایید.
- تجربه حرفهای: این بخش توضیحات کافی برای نشان دادن سوابق شغلی در رزومه را در بر میگیرد و تاکید آن بر مهارتها و دستاوردهایی است که بیشترین ارتباط را با شغل مورد نظر دارند. توضیحات سوابق شغلی به ترتیب زمانی معکوس مرتب میشوند که در آن آخرین شغل در ابتدا فهرست شده است.
- تحصیلات: این بخش برای نشان دادن سوابق تحصیلی در رزومه است.
مزایای رزومه ترکیبی
مزایای استفاده از رزومه ترکیبی عبارتند از:
- تاکید بر مهارتها: مانند فرمت عملکردی، رزومه ترکیبی به شما این امکان را میدهد که مرتبطترین مهارتها و تواناییهای خود را در آن برجسته کنید.
- نمای کلی واضح از سابقه کاری: بر خلاف رزومه عملکردی، فرمت ترکیبی رزومه میتواند نمای کلی شفافی از سابقه کاری شما از جمله عناوین شغلی، تاریخ استخدام و مسئولیتهای کلیدی را ارائه دهد.
- انعطاف پذیری: فرمت ترکیبی به شما این امکان را میدهد که رزومه خود را متناسب با طیف گستردهای از مسیرها و اهداف شغلی سفارشی کنید.
- متمایز شدن از سایر کاندیداها: یک رزومه ترکیبی میتواند شما را از سایر رقبا که از فرمتهای کلاسیک استفاده میکنند، متمایز کند.
معایب رزومه ترکیبی
با وجود مزایایی که به آنها اشاره شد، خوب است بدانیم که برخی معایب این نوع رزومه چیست ؟
- ممکن است طولانیتر از فرمتهای دیگر باشد: از آنجایی که فرمت ترکیبی شامل خلاصه مهارتها و تاریخچه کاری مفصل است، میتواند طولانیتر از سایر قالبها باشد.
- مستلزم سازماندهی دقیق است: یک رزومه ترکیبی برای این که موثر باشد، باید به دقت سازماندهی شود تا اطمینان حاصل شود که مرتبطترین اطلاعات در آن برجسته شده است.
- ممکن است برای همه مناسب نباشد: بسته به اهداف شغلی و سابقه کاری شما، رزومه ترکیبی ممکن است بهترین انتخاب برای شما نباشد.
- ممکن است قالب بندی آن دشوار باشد: از آنجایی که فرمت ترکیبی شامل چندین بخش است، قالب بندی آن به گونه ای که از نظر بصری جذاب و خواندنی باشد دشوار است.
رزومه تحصیلی
برای بسیاری از افراد مشخص نیست که واقعا هدف از نگارش رزومه تحصیلی چیست ؟ اگر به دنبال موقعیتی در زمینه پزشکی، دندانپزشکی، دانشگاهی، علمی یا تحقیقاتی در هر نقطه از جهان هستید، به احتمال زیاد به یک رزومه تحصیلی یا رزومه آکادمیک (به انگلیسی: academic resume) نیاز دارید. رزومه تحصیلی که معمولاً به آن رزومه دانشگاهی نیز گفته میشود، فرمت کمی متفاوت با رزومه حرفهای مورد انتظار کارفرمایان را دارد.
تا اینجا میتوانیم حدس بزنیم که هدف از نوشتن رزومه تحصیلی چیست و مخاطب آن کیست. رزومه تحصیلی فعالیتها و دستاوردهای شما در یک دوره تحصیلی را نشان میدهد. در نتیجه لازم است تأکید ویژهای بر تحصیلات، گواهینامهها، دورههای آموزشی، کارهای منتشر شده و مقالات، دستاوردهای تحقیقاتی و ارائههای انجام شده داشته باشید.
رزومههای تحصیلی از قوانین معمول رزومه مانند تعداد صفحات تبعیت نمیکنند. به عنوان مثال، اگر شما یک محقق با بیش از ۲۰ سال تجربه هستید، رزومه علمی شما میتواند حتی ۱۵ صفحه باشد. بخش زیادی از رزومه تحصیلی شما ممکن است به فهرست کردن مقالاتی که نوشتهاید، ارائهها و سخنرانیها و یا اختراعات شما اختصاص داده شود.
چه مواردی باید در رزومه تحصیلی ذکر شود؟
یک رزومه آکادمیک باید شامل برخی از موارد اصلی باشد که انتظار داریم در هر رزومه استانداردی ارائه شوند: سوابق تحصیلی، سابقه کار حرفهای، تجربه در زمینه تدریس، گواهینامهها، دورههای آموزشی و کارآموزی، زبانهایی که به آنها مسلط هستید، و مهارتهای فنی مرتبط.
علاوه بر مواردی که ذکر شد، بهتر است در صورت امکان اطلاعات مهم دیگری نیز به رزومه اضافه شود:
- فهرستی از تحقیقات و پایاننامهها
- بورسیههایی که تاکنون از آنها استفاده کردهاید
- دستاوردهای تحقیقاتی مانند تولید محصولات خاص، انتشار مقالات، کتابها، پوسترها و یا ثبت اختراعات
- ارائههای تخصصی
- کسب جوایز مرتبط با صنعت
- عضویت در انجمنهای حرفهای مرتبط
- مهارتهای تحقیقاتی مانند تسلط به تحلیل نتایج، استفاده از روشها، دستگاهها و یا نرمافزارهای مرتبط
رزومه کاری
رزومه کاری یا رزومه حرفهای برای به دست آوردن فرصتهای شغلی و همکاری حرفهای تهیه میشود. برخلاف رزومه تحصیلی که با هدف نشان دادن سطح دانش آکادمیک فرد تهیه میشود، رزومه کاری یا حرفهای یک سند بازاریابی شخصی است که برای نمایش مهمترین دستاوردهای حرفهای و متقاعد کردن کارفرمای بالقوه طراحی میشود.
نکات مهم در نگارش رزومه کاری
در صورتی که بیشتر از یک سال از زمان فارغالتحصیلی شما میگذرد، بهتر است که سوابق شغلی یا همان تجربههای حرفهای را قبل از سوابق تحصیلی در رزومه بیان کنید.
به طور متداول و براساس آخرین نتایجی که تیم مدیر پویا از کار کردن با ابزارهای هوش مصنوعی ارزیابی رزومه دریافت کرده است، بهتر است در رزومه کاری، بعد از اطلاعات فردی، ابتدا مهارتها و بعد از آن سوابق شغلی مرتبط ارائه شوند.
در صورت نیاز به پاراگراف «هدف» یا «درباره من» این بخش هم قبل از مهارتها نوشته میشود.
به یاد داشته باشید که در نگارش سوابق شغلی، بر مهارتها، ابزارها، روشها و در نهایت بر دستاوردها تاکید کنید. مهمترین توصیه در رزومه نویسی این است که رزومه خود را اصطلاحا از حالت task-based به achievement-based تبدیل کنید.
بیشتر رزومههای دریافتی، فقط شامل شرح شغل و لیست مسئولیتهای افراد هستند. اما برای استخدام کننده مطلوب است که بداند شما چه دستاوردهایی داشتهاید، نه این که چه وظایفی بر عهده شما بودهاند.
متن رزومه نباید در قالب پاراگرافهای طولانی باشد. بلکه باید تلاش کنید با استفاده از کوتاهترین جملات ممکن، درباره سوابق خود صحبت کنید. استفاده از بولت پوینتهای کوتاه بهتر میتوانند به خواننده نشان دهند مهمترین بخشهای رزومه چیست و کدام اطلاعات مهم هستند.
رزومه آنلاین
از آنجایی که جستجوی شغل معمولا به صورت آنلاین انجام میشود، معمول است که بسیاری از شرکتها نیز رزومهها را فقط به صورت الکترونیکی از طریق فرم استخدام و یا دریافت رزومه از طریق ایمیل، میپذیرند.
برای این که بدانید اهمیت این موضوع در نحوه نگارش رزومه چیست باید این نکته را در نظر بگیرید که فرآیندهای دیجیتال، خواندن و پردازش رزومهها را متحول کرده است. به نحوی که بیشتر کارشناسان منابع انسانی معتقدند که امروزه دریافت رزومه کاغذی فقط در موارد استثنایی ممکن است اتفاق بیفتد.
در حال حاضر بسیاری از کارفرمایان و مدیران استخدام رزومه داوطلبان را از طریق موتورهای جستجو پیدا میکنند و همین امر اهمیت بسیار زیاد استفاده از کلمات کلیدی مناسب در رزومه آنلاین را نشان میدهد. شرکتهای بزرگتر از سیستمهای کامپیوتری برای جستجو، فیلتر کردن و مدیریت تعداد بالای رزومههای دریافتی استفاده میکنند.
بسیاری از کارفرمایان و آژانسهای استخدامی، اصرار دارند که رزومهها را در قالب فایل خاصی دریافت کنند. برخی از آنها به اسناد microsoft word نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر فقط رزومههای با فرمت HTML، PDF یا متن ساده ASCII را میپذیرند.
یکی دیگر از ملاحظات رزومه الکترونیکی این است که شرکتها میتوانند آنها را با پردازشگرهای زبان تجزیه و تحلیل کنند. آنالیزکنندههای رزومه ممکن است نتوانند برخی از قسمتهای رزومه را به درستی تفسیر کنند. اما بیشتر آنها درصد بالایی از اطلاعات مربوط به مکان، نامها و سمتهای شغلی را به درستی استخراج میکنند.
رزومههایی که در قالب استاندارد نوشته شدهاند، به درستی توسط آنالیزکنندههای رزومه تفسیر میشوند، و در نتیجه شانس آنها برای پیدا شدن توسط موتورهای جستجو و یا عبور از فیلترهای ابزارهای هوش مصنوعی بیشتر میشود.
رزومه اینفوگرافیک
رزومه اینفوگرافیک (به انگلیسی: Infographic Resume) نوعی از رزومه است که در آن از عناصر بصری مانند نمودارها، جدولها و آیکونها برای انتقال اطلاعات در مورد مهارتها، دستاوردها و سابقه کاری کارجو استفاده میشود. برخلاف رزومههای کلاسیک، که معمولاً بر پایه متن هستند و میتوانند خستهکننده باشند، رزومههای اینفوگرافیک به گونهای طراحی شدهاند که از نظر بصری جذاب و به یاد ماندنی باشند.
مزیت اصلی استفاده از رزومه اینفوگرافیک این است که میتواند به شما کمک کند از سایر رقبا که از فرمتهای کلاسیک استفاده میکنند متمایز شوید. با استفاده از جلوههای بصری چشمنواز و عناصر طراحی خلاقانه، میتوانید توجه کارفرمایان بالقوه را به خود جلب کنید و اولین تاثیر را به خوبی ایجاد کنید.
نکات مهم درباره رزومه اینفوگرافیک
در ادامه چند نکته مهم درباره این که چطور یک رزومه اینفوگرافیک تهیه کنیم را مرور میکنیم:
- قالب مناسب انتخاب کنید: نمیتوان به طور کلی گفت که قالب اینفوگرافیک مناسب برای رزومه چیست و در این مورد حکم کلی صادر کرد. قالبهای مختلفی وجود دارد که انتخاب از بین آنها بستگی به اطلاعاتی دارد که شما میخواهید در رزومه به آنها اشاره کنید. به عنوان دو مثال کاربردی، میتوانید قالب رزومه اینفوگرافیک تکنسین و قالب رزومه اینفوگرافیک آرتیست را مد نظر قرار دهید. در این رزومهها عناصر گرافیکی متعددی از جمله جدول زمانی، فلوچارتها و نمودارهای دایرهای تعبیه شده و قابل استفاده هستند. قالبی را انتخاب کنید که با مهارت و تجربه شما مطابقت دارد.
- سادگی در اولویت است: در عین حال که مهم است از یک طراحی خلاقانه استفاده کنید، اما قرار نیست خواننده را با اطلاعات بیش از حد و یا طرحهای پیچیده سردرگم کنید. بنابراین لازم است که قالب رزومه خود را ساده و خوانا نگه دارید. واقعیت این است که استفاده از اینفوگرافی، به خودی خود برای ساده کردن درک مفاهیم برای خواننده مطالب است.
- بر مهارتها و دستاوردهای خود تمرکز کنید: رزومههای اینفوگرافیک برای برجسته کردن مهارتها و دستاوردهای شما عالی هستند. از تصاویر بصری برای نشان دادن دستاوردهای خود و برجسته کردن آنها استفاده کنید.
- از رنگ به صورت آگاهانه استفاده کنید: رنگ میتواند ابزار قدرتمندی در طراحی رزومه باشد، به شرطی که از آن به صورت آگاهانه و استراتژیک استفاده کنید. بهتر است یک رنگ حرفهای را انتخاب کنید که باعث خستگی چشم نشود.
- خواندن رزومه را آسان کنید: رزومه اینفوگرافیک باید به راحتی قابل خواندن و درک باشد. از عناوین و زیرعنوانهای واضح استفاده کنید و مطمئن شوید که متن شما خوانا و به دور از کژتابی و برداشتهای دوگانه است.
- بیان حرفهای رزومه را حفظ کنید: مطمئن شوید که رزومه اینفوگرافیک شما، علاوه بر زیبایی و جلوه بصری، همچنان حرفهای به نظر میرسد. از استفاده بیش از حد از گرافیک یا فونتهایی که خواندن آنها دشوار است خودداری کنید. همچنین ادبیات حرفهای رزومه را حفظ کنید.
- متناسب با شغل مورد نظر باشد: درست مانند توضیحی که درباره سایر انواع رزومه بیان شد، لازم است رزومه اینفوگرافیک هم متناسب با شغلی باشد که قصد دارید برای آن درخواست ارائه کنید. برای این کار مرتبطترین مهارتها و تجربیات را برجسته کنید و دستاوردهایی را بیان کنید که برای استخدام کننده بیشترین جذابیت را دارند.
معایب رزومه اینفوگرافیک
حال که با نکات مهم و همچنین برخی مزیتهای رزومه اینفوگرافیک آشنا شدیم، خوب است بدانیم محدودیتهای این نوع رزومه چیست تا بتوانیم تا حد امکان آنها را برطرف یا کنترل نماییم.
- برای همه کارفرمایان ارزشمند نیست: با وجود این که برخی از کارفرمایان ممکن است تحت تأثیر خلاقیت و مهارتهای شما در طراحی رزومه قرار بگیرند، اما برخی دیگر نیز ممکن است قالبهای رسمیتر و کلاسیک را ترجیح دهند.
- میتواند زمانبر باشد: ایجاد یک رزومه اینفوگرافیک موثر قطعا به صرف زمان بیشتری نیاز دارد. بخصوص اگر با نرم افزارهای طراحی گرافیک آشنایی نداشته باشید.
- ممکن است برای همه کارجوها مناسب نباشد: همانطور که قبلا اشاره شد، طراحی این نوع رزومه بستگی به مهارت و تجربه افراد دارد و ممکن است رزومه اینفوگرافیک الزاما بهترین انتخاب برای شما نباشد. برای مثال، اگر برای شغلی در یک شرکت محافظهکارتر و با مناسبات رسمی مثل امور مالی یا حقوقی درخواست میدهید، یک رزومه کلاسیک میتواند مناسبتر باشد.
رزومه ویدئویی
حتما شما هم عنوان رزومه ویدئویی (به انگلیسی: Video Resume) را شنیدهاید. در این نوع رزومه، افراد از یک ویدئو برای بیان مهارتها، تجربه و شخصیت خودشان استفاده میکنند. با توسعه فناوری و اینترنت، افراد زیادی به تهیه رزومه ویدئویی روی میآورند تا از آن برای متمایز شدن از دیگران و ایجاد تأثیر ماندگار بر کارفرمایان استفاده کنند.
مزیت اصلی استفاده از رزومه ویدیویی این است که به شما اجازه میدهد مهارتها و تجربیات خود را به شیوهای پویاتر و جذابتر به نمایش بگذارید.
نکات مهم درباره تهیه رزومه ویدئویی
در ادامه، به مهمترین نکات درباره تهیه یک رزومه ویدیویی موثر اشاره میکنیم:
- اختصار را رعایت کنید: رزومه ویدیوی نباید بیشتر از دو دقیقه باشد. کارفرمایان و استخدام کنندگان معمولا افراد پرمشغلهای هستند و زمانی برای تماشای یک ویدیوی طولانی ندارند.
- با برنامهریزی صحبت کنید: قبل از شروع فیلمبرداری، برنامهریزی کنید که میخواهید چه مواردی را و چگونه بگویید. اطمینان حاصل کنید که محتوای صحبتهای شما با شغلی که برای آن درخواست میکنید مرتبط باشد.
- از تصاویر بصری استفاده کنید: بهتر است که در رزومه ویدئویی از نمودارها، جدولها یا تصاویری برای نشان دادن نکات مد نظرتان استفاده کنید. این کار ویدیوی شما را جذاب و به یاد ماندنی میکند.
- شخصیت خود را بروز دهید: از رزومه ویدیویی برای بروز شخصیت خود استفاده کنید و اجازه دهید کارفرمایان بالقوه شما را بهتر بشناسند. این امر به شما کمک میکند تا از سایر نامزدها متمایز شوید.
- حرفهای لباس بپوشید: دقیقاً مانند یک رزومه کلاسیک، قرار است با رزومه ویدیویی نیز تأثیر خوبی بر طرف مقابل بگذارید. حرفهای لباس بپوشید و مطمئن شوید که پس زمینه شما تمیز و مرتب و در عین حال ساده است.
- ویدئو را ویرایش کنید: قبل از ارسال ویدیو، آن را ویرایش کنید به این معنا که هرگونه اشتباه یا مکث ناخوشایند را حذف کنید و مطمئن شوید که صدا و تصویر شما واضح و قابل درک است.
- به اشتراک گذاری اصولی: هنگامی که رزومه ویدیویی خود را تهیه کردید، آن را با کارفرمایان بالقوه به اشتراک بگذارید. میتوانید آن را در صفحه YouTube یا Vimeo آپلود کنید و لینک مربوطه را در فرم درخواست شغل قرار دهید یا آن را در رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارید.
معایب رزومه ویدئویی
با این که استفاده از رزومه ویدیویی مزایای زیادی دارد، برخی معایب احتمالی نیز وجود دارد که لازم است آنها را در نظر بگیرید. در ادامه به چند محدودیت و یا ایراد رزومههای ویدئویی اشاره خواهیم کرد:
- برای برخی از کارفرماها جذاب نیست: رزومه ویدئویی این توانایی را دارد که برخی از افراد را به خوبی تحت تاثیر قرار دهد. اما در عین حال، ممکن است برای برخی دیگر اصلا جذاب نباشد و باعث شود یک شانس را از دست بدهید.
- ممکن است تهیه آن وقتگیر باشد: تهیه یک رزومه ویدیویی موثر میتواند زمانبر باشد، بخصوص اگر با نرمافزارهای ویرایش ویدیو آشنایی نداشته باشید. همچنین، رسیدن به کیفیت مناسب نورپردازی و تصویر برداری برای همه میسر نیست. در این شرایط، بهتر است از یک دوست که این مهارتها را دارد کمک تخصصی دریافت کنید.
- ممکن است برای همه مناسب نباشد: بسته به مهارت و تجربه شما، رزومه ویدیویی ممکن است بهترین انتخاب برای شما نباشد. معمولا استخدام کنندگان حرفههایی که در آنها مناسبات و دیسیپلین زیادی حاکم است، انتظار دریافت رزومهای با فرمت کلاسیک را دارند.
با در نظر گرفتن این ایرادها میتوان درک کرد که چرا برخی از مدیران منابع انسانی هشدار میدهند که ممکن است رزومه در قالب ویدئو یک مد گذرا باشد. آنها معتقدند بیشتر استخدام کنندگان حتی امکان دریافت فایلهای ویدئویی را ندارند و لازم است رزومه در فرمتهای متنی برای آنها ارسال شود.
تهیه رزومه بدون سابقه کاری
یکی از چالشهای دانشآموزان و دانشجویان این است که چگونه بدون سابقه و تجربه حرفهای میتوانند رزومه تهیه کنند.
اولین و مهمترین نکتهای که در این زمینه لازم است به آن توجه کنید این است که رزومه الزاما سندی برای فهرست کردن کارهایی که در گذشته انجام دادهاید نیست، بلکه در آن درباره توانمندیها، مهارتها و دستاوردهایتان صحبت میکنید. حتی اگر در زندگی شخصی یا فقط در مدرسه و دانشگاه آنها را تجربه کرده باشید.
نکات کاربردی در نگارش رزومه بدون سابقه کاری
در این بخش، به نکاتی اشاره میکنیم که افراد بدون سابقه کاری میتوانند آنها را در رزومه خود لحاظ کنند. اطلاعاتی که در ادامه بیان شده است، به طور ویژه به دانشآموزان و دانشجویان میگوید که بهترین رویکرد در نوشتن رزومه چیست تا بتوانند عدم وجود تجربه کاری را به واسطه آن جبران کنند.
۱. استفاده از پاراگراف «هدف» در ابتدای رزومه
به طور کلی، پاراگراف هدف برای افرادی مناسب است که سابقه حرفهای کمی دارند و یا اصلا تجربه کاری ندارند. در عوض، افراد با بیش از یک یا دو سال سابقه، میتوانند از پاراگراف «درباره من» یا «خلاصه» استفاده کنند.
در پاراگراف هدف میتوانید به بکگراند آکادمیک و رشته تحصیلی خودتان اشاره کنید و در ادامه ذکر کنید که به دنبال موقعیت شغلی و یا کارآموزی در زمینه مورد نظرتان هستید. بهتر است که در این بخش به یک یا دو مهارت مهم نیز اشاره کنید.
۲. مهارتها
اگر بگویید برای افرادی که سابقه حرفهای ندارند و یا سابقه کمی دارند، مهمترین بخش رزومه چیست بدون تردید اولین پاسخ «بخش مهارتها» خواهد بود. این بخش از رزومه نشان میدهد که شما به عنوان یک دانشآموز و یا دانشجو به توسعه کدام مهارتهای حرفهای پرداختهاید.
این واقعیت را در نظر بگیرید که تسلط به بخشی از این مهارتها مانند مایکروسافت آفیس و یا توانایی تحقیق و پژوهش الزامی است. همچنین، برای دانشآموختگان هر رشته تحصیلی نیز مهارتهای خاصی وجود دارد که تسلط به آنها الزامی است.
اما از میان سایر مهارتها میتوان به زبانهای برنامهنویسی و یا الگوریتم نویسی اشاره کرد. کار کردن با برخی ابزارهای تلفن همراه و حتی فعالیت حرفهای در شبکههای اجتماعی و تولید محتوای تخصصی نیز مهارتهایی هستند که میتوانید در این بخش به آنها اشاره کنید.
۳. اطلاعات کاملتر در سوابق تحصیلی
در صورتی که سابقه کار ندارید، پس بخش تحصیلات رزومه شما میتواند پربارتر باشد. فعالیتهای عملی در کارگاه و آزمایشگاهها را برجسته کنید و به موضوعات تحقیقهای کلاسی اشاره کنید. میتوانید علاوه بر موضوع تحقیق به نحوه ارائه خلاقانه و یا توانایی کار گروهی و یا حتی رهبری تیم هم اشاره کنید.
به طور جدی به فعالیتهایی که در مدرسه یا دانشگاه انجام دادهاید فکر کنید.
- آیا در دوران تحصیل، تجربه سازمان دهی و تقسیم کار در یک کار گروهی را داشتهاید؟
- آیا در تیم والیبال یا فوتبال نقشی را بر عهده گرفتهاید؟
- آیا به معلم و یا اساتید در اداه کلاس و یا انجام تحقیقات کمک کردهاید؟
- آیا در فعالیتها و انجمنهای علمی و دانشجویی و دانشآموزی حضور داشتهاید؟
هرکدام از این فعالیتها میتواند بهانهای برای صحبت درباره مهارتها، توانمندیها و دستاوردهای شما باشد.
۴. تجربههای حرفهای و یا پروژهها
به احتمال زیاد، تجربههای حرفهای شما شامل پروژههای شخصی و یا آکادمیک خواهد بود. در صورتی که تجربه طراحی یا ساخت یک وسیله، نوشتن یک برنامه یا کد خاص، تهیه مقاله، گزارش یا کتاب را داشتهاید، میتوانید در این قسمت آن را بیان کنید.
به یاد داشته باشید که تجربه حرفهای صرفا به معنای استخدام تمام وقت و دریافت حقوق نیست. همین فعالیتها و پروژهها هم تجربههای حرفهای دانشآموزان و دانشجویان محسوب میشوند.
نکته دیگر این است که بیان دستاوردهای حرفهای هم به معنای تولید یک محصول پرفروش و یا کسب درآمد بالا نیست. بلکه پیدا کردن یک ایراد و یا راهی که به نتیجه نمیرسد هم میتواند یک دستاورد باشد. به عنوان مثال، ممکن است پروژه برنامهنویسی شما تبدیل به یک اپلیکیشن موفق نشود، اما در طی آن توانسته باشید با برخی مفاهیم آشنا شده باشید. پس همین میتواند دستاورد شما باشد.
۵. فعالیتهای فوق برنامه، ورزش و سرگرمیها
میتوانید از این بخش رزومه برای نشان دادن مهارتهای نرم و قابلیتها و عادتهای مثبت در سبک زندگی خود استفاده کنید.
به عنوان مثال، انجام ورزشهای گروهی یک فعالیت ارزشمند به حساب میآید که به طور غیر مستقیم، روحیه کار تیمی شما را به استخدام کنندگان نشان میدهد.
با بیان زمینههای مورد علاقه برای مطالعه میتوانید به کارفرما و استخدام کنندگان بگویید که محدود به آموزشهای آکادمیک نیستید و دانش شما به احتمال زیاد از سایر داوطلبها بیشتر است.
مهارت در کارهای هنری هم در جای خود نشاندهنده خلاقیت و توانایی شما در تفکر خارج از چارچوب است.
۶. زبانهای خارجی
رزومه میتواند سطح تسلط شما به زبانهای خارجی را نشان دهد. یکی از ایرادهای متداول رزومه دانشآموزان و دانشجویان در همین بخش بروز میکند. چرا که بعضی از افراد، سطح زبان انگلیسی خود را براساس نمره بالایی که در این درس گرفتهاند معادل پیشرفته یا advanced در نظر میگیرند و در رزومه بیان میکنند. در صورتی که ممکن است این بیان با آنچه کارفرما انتظار دارد مطابقت نداشته باشد.
از طرف دیگر، چه بسیار دانش آموختگانی که سطح تسلط آنها به زبان انگلیسی بالا است اما خود را دست کم میگیرند و اصلا نمیدانند چطور باید آن را در رزومه بیان کنند. متاسفانه تعداد این دسته بیشتر از گروه قبل است.
براساس تجربه مدیر پویا در نگارش رزومه و انگیزه نامه معمولا اشاره به «توانایی درک مطلب و مکاتبات تخصصی و تجاری در زمینه رشته تخصصی» ایده مناسبی برای بیان سطح تسلط به زبان خارجی است.
۷. دورههای آموزشی و گواهینامهها
توصیه به دانشآموزان و دانشجویان این است که از دورههای آموزشی که در شرایط کنونی به راحتی در دسترس هستند غافل نشوند و برای ارتقای رزومه از آنها استفاده کنند.
همان طور که اشاره شد، بخش مهارتها مهمترین بخش رزومه بدون سابقه کاری است. با این فرض، به جز استفاده از دورههای آموزشی بهترین راهکار برای ارتقای رزومه چیست ؟ حتی دنبال کردن یک مجموعه ویدئوی آموزشی رایگان در یوتیوب هم میتواند به عنوان یک دوره در رزومه بیان شود. به شرطی که شما به طور موثر و هدفمند در آن دوره شرکت کرده و مطالب و مهارتهای لازم را فراگرفته باشید.
نکته مهم در این مورد این است که گذراندن یک دوره آموزشی میتواند بدون دریافت گواهینامه باشد و در رزومه ذکر شود. در صورتی که بابت برخی از دورههای گذرانده شده گواهینامه هم دریافت کردهاید، میتوانید در مقابل آن اشارهای به گواهینامه هم داشته باشید.
میتوانید اطلاعات بیشتر در این مورد را در نوشته مربوط به ذکر گواهینامه ها در رزومه مطالعه کنید.
انواع رزومه | مزایا | محدودیتها |
رزومه Chronological یا رزومه زمانی معکوس | سازماندهی واضح، تأکید بر تجربههای اخیر، سفارشی کردن آسان، آشنایی افراد با این فرمت | تأکید بر سابقه اشتغال، تمرکز محدود بر مهارتها، فقدان خلاقیت |
رزومه Functional یا رزومه عملکردی | تأکید بر مهارتها، انعطافپذیری، توجیه وقفههای شغلی، متمایز شدن از سایر کاندیداها | عدم تاکید بر سابقه کاری، مشکل در مقایسه کاندیداها، تلقی عدم تعهد، استفاده محدود در صنایع خاص |
رزومه ترکیبی یا Combined Resume | تاکید بر مهارتها، نمای کلی واضح از سابقه کاری، انعطاف پذیری، متمایز شدن از سایر کاندیداها | ممکن است طولانیتر از فرمتهای دیگر باشد، مستلزم سازماندهی دقیق است، ممکن است برای همه مناسب نباشد، ممکن است قالب بندی آن دشوار باشد |
رزومه تحصیلی | محدودیت در تعداد صفحات و کلمات ندارند، سوابق تحصیلی و پژوهشی در آن مورد تاکید است، کاملا تخصصی است | برای مقاصد عمومی و معرفی فرد قابل استفاده نیست، دستاوردهای غیر علمی را منعکس نمیکند |
رزومه کاری | اطلاعات به صورت مختصر بیان میشود، بر مرتبطترین سوابق تمرکز دارد، برای هر موقعیت شغلی سفارشی سازی میشود ، بر دستاوردها تمرکز دارد | سوابق آموزشی در آن کمرنگ هستند، برخی از تجربهها به دلیل اختصار از آن حذف میشوند |
رزومه آنلاین | کاربر در نتایج جستجوی کارفرما دیده میشود، با نرم افزارهای ارزیابی رزومه سازگار است، با سیستمهای پیشنهاد دهنده سازگار است | قابل شخصی سازی برای هر موقعیت نیست، به دلیل ظاهر شبیه به هم رزومهها، ممکن است متمایز از سایر داوطلبها نباشد |
رزومه اینفوگرافیک | مختصر است، اطلاعات در آن به صورت کمی ارائه میشوند، ارائه بصری باعث میشود رزومه در خاطر استخدام کننده بماند | قابلیت ارائه توضیحات را ندارد، قالبهای اینفوگرافیک چندان منعطف نیستند، ممکن است از نظر برخی کارفرماها مردود باشد |
رزومه ویدئویی | در خاطر استخدام کننده میماند، معرفی موثرتری محسوب میشود، مزیتهایی چون توانایی سخنرانی، خلاقیت و اعتماد به نفس کارجو را نشان میدهد | ممکن است از نظر برخی کارفرماها مورد قبول نباشد، ممکن است سیستمهای ارزیابی و یا ثبت درخواست آنلاین، فایل ویدئو را دریافت نکنند |
پرسشهای متدوال درباره این که رزومه چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
واژه رزومه که در انگلیسی به صورت Resume و در زبان فرانسوی به صورت Résumé نوشته میشود، ریشه فرانسوی دارد و معنای آن summary یا خلاصه سوابق است. در مقابل، کلمه Curriculum Vitae که به اختصار CV نوشته میشود، از واژه لاتین به معنای Course of Life یا دوره زندگی آمده است.
رزومه یا résumé یا CV یک سند رسمی است که کارجویان و یا داوطلبان ادامه تحصیل آن را برای معرفی مهارتها، تجربهها و دستاوردهای خود تهیه میکنند. در پاسخ به این سوال که محتوای رزومه چیست میتوان گفت که رزومه از بخشهای مختلفی مانند مهارتها، سوابق شغلی و سوابق تحصیلی تشکیل شده است و افراد در هر بخش از آن میتوانند سوابق خود را فهرست کنند.
براساس این که مطالب رزومه را با چه دستهبندی و فرمتی ذکر میکنیم، میتوانیم سه نوع اصلی رزومه داشته باشیم:
۱. رزومه کرونولوژیکال (به انگلیسی: Chronological Resume) یا رزومه ترتیب زمانی معکوس که بر تجربه کاری، نقشهای شغلی و فعالیتهای اخیر تمرکز دارد.
۲. رزومه عملکردی (به انگلیسی: Functional Resume) که مهارتها و تخصص فرد را به عنوان پیش زمینهای برای نگارش در نظر میگیرد.
۳. رزومه ترکیبی (به انگلیسی: Combination Resume) که نوعی از رزومه است که خصوصیات هر دو قالب بالا را با هم ترکیب میکند.
به یاد داشته باشید که در نگارش سوابق شغلی، بر مهارتها، ابزارها، روشها و در نهایت بر دستاوردها تاکید کنید. مهمترین توصیه در رزومه نویسی این است که رزومه خود را اصطلاحا از حالت task-based به achievement-based تبدیل کنید. بیشتر رزومههای دریافتی، شامل شرح شغل و لیست مسئولیتهای افراد هستند. اما برای استخدام کننده مطلوب است که بداند شما چه دستاوردهایی داشتهاید، نه این که چه وظایفی بر عهده شما بودهاند.