ارتقای رزومه برای پذیرش تحصیلی و استخدام
فهرست مطالب
- ۱ شرح شغل را با دقت بخوانید
- ۲ رزومه را برای شغل مورد نظرتان تنظیم کنید
- ۳ از کلمات کلیدی مرتبط استفاده کنید
- ۴ نوع رزومه مناسب برای شغل مورد نظر را انتخاب کنید
- ۵ دستاوردهای خود را در رزومه بیان کنید
- ۶ دستاوردها را به صورت کمی در رزومه بنویسید
- ۷ به جای پاراگراف از بولت پوینت استفاده کنید
- ۸ بولت پوینتهای رزومه را با افعال کنشی شروع کنید
- ۹ پرسشهای متداول درباره تکنیکهای ارتقای رزومه
ارتقای رزومه برای پذیرش تحصیلی و استخدام و تبدیل آن به رزومهای که هم از فیلترهای سخت گیرانه هوش مصنوعی عبور کند و هم توجه استخدام کنندگان را جلب کند کار راحتی نیست. با این حال راهکارهایی وجود دارد که لازم است با استفاده از آنها رزومه خود را ارتقا دهید و شانستان را برای دیده شدن و دعوت به مصاحبه بالا ببرید.
قبل از هر چیز، هنگام تهیه رزومه لازم است دیدگاه استخدام کنندگان و کارفرمایان را در نظر بگیرید. آنها رزومههایی را میپسندند که قابل فهم، آسان و متناسب با موقعیت شغلی باشند که به دنبال پر کردن آن هستند. مطالعه این مطلب در به دست آوردن دیدگاه حرفهای درباره این که رزومه چیست و همچنین در بالا بردن شانس دیده شدن رزومه شما موثر است.
شرح شغل را با دقت بخوانید
اولین کاری که برای ارتقای رزومه میتوانید انجام دهید این است که آن را برای یک موقعیت شغلی خاص بهینه کنید و برای این کار هم لازم است که ابتدا شرح شغل را با دقت بخوانید. به دنبال مهارتها، انواع تجربهها و کلیدواژههای فهرستشده در آگهی شغلی باشید و آنها را یادداشت کنید. اگر نیاز به آموزش و یا مدارکی وجود دارد، حتماً آنها را نیز مد نظر قرار دهید. سپس، هنگامی که رزومه خود را تهیه میکنید، بر روی گنجاندن این موارد تمرکز کنید تا بتوانید به استخدام کننده نشان دهید که کاندیدای مناسبی برای آن شغل هستید.
یک راهکار حرفهایتر برای انجام این کار این است که شرح شغل را کپی کرده و در یک تولید کننده ابر کلمه (به انگلیسی: word cloud generator) وارد کنید. مولدهای ابر کلمه، تمام کلمات موجود در متن را میگیرند و به شما نشان میدهند که کدام کلمات در این متن بیشتر استفاده شدهاند، به این معنا که بر آنها تاکید بیشتری شده است. اگر مولد به شما بگوید که عبارت «خود شروع کننده» (به انگلیسی: self-starter) در آگهی شغلی زیاد دیده میشود، بهتر است که این مهارت را در رزومه خود برجسته کنید. برای این منظور نیز استفاده از مهارت های قابل انتقال در رزومه میتواند مفید باشد.
رزومه را برای شغل مورد نظرتان تنظیم کنید
این قاعده را به طور کلی در ذهنتان جا بیندازید که قرار نیست برای همه موقعیتهای شغلی یک رزومه یکسان را ارسال کنید. استخدامکنندگان انتظار دارند ببینند که شما دقیقا برای همان شغل خاصی که آگهی کردهاند، مناسب هستید. وقتی موقعیتی را پیدا کردید که به آن علاقه دارید، زمانی را برای به روز رسانی رزومه خود اختصاص دهید تا نشان دهنده مهارتها و تجربیات مورد نیاز همان آگهی شغلی باشد.
برای صرفهجویی در زمان، یک رزومه پایه یا اولیه را بر روی کامپیوتر خود داشته باشید که اطلاعات، سوابق، مهارتها و توانمندیهای شما به طور کامل در آن دکر شده باشد. سپس، هر زمان که شغلی را پیدا کردید که به آن علاقه دارید، فقط میتوانید آن رزومه پایه را تغییر دهید و بخشهای اضافی آن را حذف کنید تا متناسب با شغل مورد نظرتان بشود. رزومه به روز شده خود را به عنوان یک فایل جدید ذخیره کنید تا آن نسخه اصلی را نیز از دست ندهید.
برای مثال، اگر برای شغلی درخواست میدهید که به مهارت در زمینه خدمات مشتری نیاز دارد، میتوانید در رزومه پایه، «خدمات مشتری» را به بالای فهرست مهارتهای خود ببرید. همچنین میتوانید جزئیات بیشتری را به شرح شغلهای قبلیتان در مورد اینکه چگونه در خدمات مشتری نقش برتری داشتید، اضافه کنید.
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
از کلمات کلیدی مرتبط استفاده کنید
قدم بعدی برای ارتقای رزومه این است که کلمات کلیدی مرتبط با شغل را در رزومه خود بگنجانید. بسیاری از شرکتها از سیستمهایی استفاده میکنند که به دنبال کلمات کلیدی خاص در رزومههای متقاضیان میگردند و اگر از آن کلمات کلیدی استفاده نکنید، ممکن است رزومه شما نادیده گرفته شود. راحتترین تکنیک برای یافتن کلمات کلیدی که باید از آنها استفاده کنید، این است که آنها را جستجو کنید. مثلا میتوانید عبارتی مانند «کلمات کلیدی رزومه برای مشاور مالی» را جستجو کنید.
در این زمینه نیز پیشنهاد میکنم نمونه رزومه کارشناس فروش و بازاریابی و همچنین نمونه رزومه مهندس نرم افزار و برنامه نویس را مطالعه نمایید.
نوع رزومه مناسب برای شغل مورد نظر را انتخاب کنید
ممکن است ارتقای رزومه شما مستلزم تغییر در نوع رزومه باشد. به عنوان مثال، اگر به یک آگهی استخدام پاسخ میدهید که بر تجربه کاری تاکید دارد، بهتر است که از یک رزومه ترتیب زمانی (به انگلیسی: chronological resume) استفاده کنید. اگر برای شغلی درخواست میدهید که به مهارتهای زیادی نیاز دارد، یک رزومه کاربردی (به انگلیسی: functional resume) میتواند انتخاب خوبی باشد. اگر شرح شغل هم بر روی تجربه و هم مهارتهای عملی تمرکز دارد، از یک رزومه ترکیبی (به انگلیسی: combination resume) استفاده کنید تا نشان دهید که هم تجربه کاری و هم مهارتهای تخصصی را دارا هستید. با این توضیح، مثالهای مقابل در نگارش رزومه میتوانند مفید باشند:
- به عنوان مثال، اگر برای شغلی درخواست میدهید که به ۳ سال تجربه در زمینه محوطه سازی نیاز دارد، با ذکر سابقه کاری در بالای رزومه خود، رزومه زمانی تهیه کنید و از آخرین شغل خود در محوطه سازی شروع کنید.
- اگر برای یک شغل برنامه نویسی در سطح پایه (کارشناس توسعه دهنده) درخواست میدهید که در آن باید انواع برنامهها و زبان برنامه نویسی را بدانید، یک رزومه کاربردی تهیه کنید. در بالای رزومه خود، تجربیات حرفهای خود را در زمینه کامپیوتر و برنامه نویسی بیان کنید. در این مورد به شما پیشنهاد میکنم که نوشته ذکر مهارتها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه را مطالعه کنید.
- اگر برای شغل طراحی گرافیک درخواست میدهید که مثلا به ۲ سال تجربه و مهارت در کار با برنامههای مختلف طراحی نیاز دارد، یک رزومه ترکیبی تهیه کنید. رزومه را با لیستی از مهارتها و تجربیات خود در برنامههای طراحی گرافیک شروع کنید و در ادامه آن بخش را با سابقه استخدام خود دنبال کنید.
دستاوردهای خود را در رزومه بیان کنید
برای ارتقای رزومه خود به جای تمرکز بر مسئولیتهایی که در شغلهای قبلی داشتید، بر روی دستاوردهایی تمرکز کنید که آنها را کسب کردهاید. از خود بپرسید که ۲ یا ۳ مورد از بهترین دستاوردهای شما در هر یک از موقعیتهای قبلی چه بوده و آنها را یادداشت کنید و سپس مهمترین آنها را در رزومه خودتان ذکر کنید. به عنوان مثال، به جای نوشتن «مسئول سازماندهی قفسهها در انبار»، میتوانید بنویسید «سیستم سازماندهی جدید انبار را با موفقیت پیادهسازی کردم».
دستاوردها را به صورت کمی در رزومه بنویسید
به این ترتیب درک آنها برای استخدامکنندگان آسانتر خواهد بود. هر زمان که دستاوردی را فهرست میکنید، سعی کنید عدد یا درصدی را به آن اضافه کنید. لازم نیست این کار را چندان پیچیده کنید و بیش از اندازه از اعداد استفاده نکنید؛ کافیست هر دستاورد را با یک عدد یا درصد بیان کنید.
- به عنوان مثال، به جای نوشتن «به افزایش ترافیک وب سایت شرکت کمک کردم»، میتوانید بنویسید «افزایش ترافیک به وب سایت تا ۴۵ درصد».
به جای پاراگراف از بولت پوینت استفاده کنید
در توضیحات مربوط به مسئولیتها و دستاوردها در هر شغل به جای پاراگراف از بولت پوینت استفاده کنید. خواندن پاراگرافها سختتر از بولتها است و به همین دلیل ممکن است استخدامکنندگان تمام اطلاعاتی را که میخواهید مطالعه کنند را نبینند. همچنین سعی کنید هر یک از شرح وظایف را در حد یک و نهایتا دو جمله نگه دارید.
بولت پوینتهای رزومه را با افعال کنشی شروع کنید
یکی از ویژگیهای رزومه حرفهای این است که در آن بولت پوینتهای کوتاه با افعال کنشی (به انگلیسی: action verbs) شروع شوند. استفاده از افعال کنشی به این معنی است که شما در آن موقعیت ابتکار عمل را به دست گرفتهاید و کاری را انجام دادهاید و این امر برای استخدام کنندگان جذاب خواهد بود. اگر هر یک از جملات رزومه شما با عبارتی مانند «مسئول» یا «مدیر» شروع میشود، به فکر تغییر آنها و ارتقای رزومه خود باشید. برخی از افعال کنشی که میتوانید در رزومه خود از آنها استفاده کنید عبارتند از:
- هماهنگ کردن
- ارائه دادن
- خلق کردن
- تشکیل دادن
- سازماندهی کردن
- حذف کردن
- هدایت کردن
- تغییر دادن
- توسعه دادن
پرسشهای متداول درباره تکنیکهای ارتقای رزومه
ارتقای رزومه برای پذیرش تحصیلی و استخدام و تبدیل آن به رزومهای که هم از فیلترهای سخت گیرانه هوش مصنوعی عبور کند و هم توجه استخدام کنندگان را جلب کند کار راحتی نیست. با این حال راهکارهایی وجود دارد که لازم است با استفاده از آنها رزومه خود را ارتقا دهید و شانستان را برای دیده شدن و دعوت به مصاحبه بالا ببرید.
این قاعده را به طور کلی در ذهنتان جا بیندازید که قرار نیست برای همه موقعیتهای شغلی یک رزومه یکسان را ارسال کنید. استخدامکنندگان انتظار دارند ببینند که شما دقیقا برای همان شغل خاصی که آگهی کردهاند، مناسب هستید. وقتی موقعیتی را پیدا کردید که به آن علاقه دارید، زمانی را برای به روز رسانی رزومه خود اختصاص دهید تا نشان دهنده مهارتها و تجربیات مورد نیاز همان آگهی شغلی باشد.