۴ پیشنهاد برای بهبود مهارت یادگیری چابک
فهرست مطالب
در این نوشته مدیر پویا درباره بهبود مهارت یادگیری چابک (به انگلیسی: Agile Learning) و این که چطور میتوانیم در پیشرفت سازمان و رسیدن به اهداف زندگی حرفهای از آن استفاده کنیم، صحبت میکنیم.
یادگیری چابک به معنای آموزش مداوم و تدریجی است که به افراد کمک میکند تا سریعتر با تغییرات در یک محیط چابک سازگار شوند. این مهارت باعث میشود که کارکنان انعطاف پذیرتر و سازگارتر شوند و مهارتهای فنی و نرم خود را افزایش دهند و بهتر بتوانند به چالشهای جدید پاسخ دهند.
به کار بردن مفهوم یادگیری چابک در دهه گذشته رو به افزایش بوده است. متخصصان منابع انسانی از چابکی در یادگیری برای شناسایی و توسعه بیشتر استعدادهای بالقوه و همچنین برای انتخاب رهبران سازمان در سطح جهانی استفاده میکنند. پروفسور وارنر برک (Warner Burke)، استاد روانشناسی و آموزش در کالج معلمان دانشگاه کلمبیا میگوید که از بین تمام رهبران، ۵۰ درصد آنها در کاری که برای انجام آن استخدام شدهاند شکست میخورند. چرا؟ زیرا آنها فاقد مهارت یادگیری چابک هستند. اما قبل از اینکه به اهمیت چابکی یادگیری در سازمان بپردازیم، بیایید نگاهی به معنای واقعی این اصطلاح داشته باشیم.
آیا یادگیری چابک یک مهارت است؟
به طور خلاصه، چابکی در یادگیری مجموعهای از مهارتهای پیچیده است که ما را قادر میسازد موارد جدیدی را در یک موقعیت بیاموزیم و سپس آموختههایمان را در جایی دیگر، یعنی در موقعیتی کاملاً متفاوت، به کار ببریم. یادگیری چابک توانایی ما برای یادگیری، انطباق، حذف یادگیری و یادگیری مجدد برای همگام شدن با شرایط دائما در حال تغییر است.
چابکی در یادگیری به ما میگوید که چگونه میتوانیم با استفاده از تجربیات گذشته و حال، راهی برای عبور از یک موقعیت جدید پیدا کنیم (که شاید هیچ کس نداند در این وضعیت چه باید کرد). در اینجاست که اهمیت آموزش مبتنی بر تجربه یا یادگیری تجربی نیز بیشتر درک میشود.
همچنین، یادگیری چابک به این معنا است که به جای تکیه بر اطلاعات قدیمی، پذیرای ایدههای جدید و نو باشیم. وقتی یک یادگیرنده چابک باشید دیگر نمیتوانید ساکن بمانید و همواره به دنبال چالشهای جدید خواهید بود. یادگیرندگان چابک برای رشد بیشتر، پیوسته از دیگران بازخورد میخواهند و به طور عمیق به موضوعات فکر میکنند. یک یادگیرنده چابک دارای طرز فکری است که به او اجازه میدهد به طور مستمر درک خود را توسعه دهد، رشد کند و از استراتژیهای جدیدی که در طول مسیر یاد گرفته استفاده کند و خود را برای مدیریت مشکلات آینده آمادهتر سازد.
آیا برخی افراد در یادگیری چابکتر از دیگران هستند؟
چابکی یادگیری در هر مرحله از زندگی قابل آموزش و تقویت است. اگر می خواهید این مهارت در شما قویتر شود، باید دائماً روی آن کار کنید و آن را مانند یک عضله پرورش دهید. اگر میخواهید خودتان را یک یادگیرنده چابک بنامید، به اتفاقات گذشته و آنچه قبلاً انجام دادهاید نگاه نکنید، بلکه بر روی پتانسیلی تمرکز کنید که برای انجام کارهای پیش رو در اختیار دارید. از سوی دیگر، فردی که از نظر عاطفی و احساسی ناپایدار است، کمتر در حال یادگیری چابک است و به همین ترتیب، کسانی که معتقدند وقایع زندگی آنها ناشی از عوامل خارجی غیرقابل کنترل هستند نیز کمتر از یادگیری چابک بهره میبرند. بنابراین، ارزیابی شخصیت افراد در کنار سنجش چابکی یادگیری آنها سودمند خواهد بود.
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
چرا یادگیری چابکی یک مهارت ضروری در محیط کار است؟
اگر سازمانها میخواهند موفق شوند، باید رهبرانی با مهارت یادگیری چابک داشته باشند. اهمیت این مهارت به قدری است که به عنوان یک شاخص معتبر از پتانسیل رهبری یک فرد مطرح شده است. همانطور که گفتیم، ۵۰٪ از رهبران استخدام شده، در کار خود شکست میخورند؛ چرا که فاقد این مهارت هستند. رهبران موفق اختلال را مدیریت میکنند، آنها با تمام توان دست به کار میشوند و استراتژیهای خود را بر این اساس تطبیق میدهند تا موفقیت را برای شرکت به ارمغان آورند. به طور خلاصه، رهبران موفق سازگار، انعطافپذیر و آماده برای تفکر نوآورانه هستند.
طبق اطلاعات منتشر شده توسط موسسه کورن فری (Korn Ferry)، چابکی در یادگیری را باید بهترین شاخص موفقیت یک رهبر اجرایی دانست و آن را در اولویت بالاتری از هوش و تحصیلات قرار داد (مطالعه اصل مقاله).
برخورداری از مهارت یادگیری چابک به این معنی است که رهبران میتوانند باورها و شیوههای قدیمی که دیگر در کسب و کارهای امروزی موثر نیستند را تشخیص دهند. این شناخت به آنها اجازه میدهد تا به دنبال تجربیات جدید باشند و از آنها بیاموزند.
۴ پیشنهاد برای ارتقای مهارت یادگیری چابک
در زمان تغییر، رهبران باید چابک تر از همیشه باشند. انطباق با استراتژیهای تجاری جدید، کار در فرهنگهای مختلف، برخورد با تیمهای مجازی و انجام کارهای جدید، همگی مستلزم این است که رهبران انعطافپذیر و چابک باشند.
تمایل و توانایی برای ادامه یادگیری در طول زندگی حرفهای، اکنون بیش از هر زمان دیگری مهم است، زیرا محیطهای کاری تغییر کردهاند، مدلهای کسب و کار در حال تغییر هستند و فناوری و صنایع نیز به سرعت متحول میشوند. برای این که عملکرد بالایی داشته باشید و پتانسیل خود را در طولانی مدت افزایش دهید، به راهی برای مقابله سریع با ناشناختهها نیاز دارید. برای افزایش مهارت یادگیری چابک هرگز زود (یا خیلی دیر) نیست.
با این ۴ راهکار فادر هستید توانایی یادگیری چابک را در خودتان ارتقا دهید و از تجربیات خود بیشترین استفاده را ببرید و عادتهایی را زندگی کنید که به شما کمک میکنند تا همه اموری که در جریان هستند را درک کرده و نحوه گذر از موقعیتهای جدید و دشوار را بهبود دهید.
۱. جوینده باشید
برای ارتقای مهارت یادگیری چابک به دنبال تجربیات جدید و متنوع باشید. تجربیات به یاد ماندنی بر شیوه رهبری و مدیریت شما تأثیر میگذارد. خود را در موقعیتهایی غوطهور کنید که مهارتها و دیدگاههای شما را گسترش میدهند. چالش آشنایی با افراد ناآشنا و جدید را به جان بخرید. با عبور از منطقه امن خود، فرصتهای جدیدی برای یادگیری به دست میآورید.
گاهی یک فعالیت و چالش جدید که شما را میترساند را انجام دهید. کاری را پیدا کنید که معنادار باشد، ولی نه آنقدر مهم که شکست در آن عواقب جدی برایتان داشته باشد. مهمتر از همه، به دیگران بگویید که چه کاری انجام میدهید و از آنها کمک و حمایت بخواهید. پذیرش چالشهای جدید به شما امکان میدهد مهارتها و دیدگاه های جدیدی را توسعه دهید که ممکن است در آینده به بخش مهمی از کارنامه شما تبدیل شوند.
به یاد داشته باشید که در این مسیر، در اولین راه حلها گیر نکنید. ما اغلب اولین راه حلی که به ذهنمان خطور میکند را انتخاب میکنیم. به جای اینکه وقت بگذاریم تا به این فکر کنیم که آیا واقعاً آن در بلندمدت بهترین راه حل است یا خیر. با آزمودن رویکردهای جدید، میتوانید راههایی را کشف کنید که باعث صرفهجویی در زمان و انرژی میشوند. برای این کار رویکرد جدیدی برای درک مشکل اتخاذ کنید و از زاویه دیگری به آن نگاه کنید. اگر معمولاً دادهمحور هستید، به دنبال داستانها باشید یا ذهن خود را به بینش عملمحور نزدیک کنید. برای هر مشکلی که با آن روبرو میشوید، خود را به چالش بکشید و راه حلهای جدیدی ارائه دهید، حتی اگر راه حلهای به ظاهر آزمایش شده و قابل اعتمادی برای آن وجود داشته باشد.
فکر کردن به ایدههای جدید را به یک عادت تبدیل کنید؛ هر قدر از راهکارهای سنتی دورتر، بهتر. هنگامی که با چالشی روبرو میشوید، این ۲ سوال را از خود بپرسید: چه چیزی من را از امتحان راه حل جدید و متفاوت باز میدارد؟ اگر این محدودیتها وجود نداشتند، چگونه میتوانستم به گونهای متفاوت با این وضعیت مواجه شوم؟
۲. ادراک خود را تقویت کنید
در موقعیتهای پرمخاطره، پیچیده، مبهم و سریع امروزی، زمان نامحدود در اختیار ندارید. بنابراین باید شیرجه بزنید و رویدادها و اتفاقها را شروع کنید. لازم است که رویکردی فعال برای درک چالشهای جدید پیش روی خود داشته باشید. کنجکاو و مایل به آزمایش باشید. همیشه بپرسید چرا؟ چطور؟ چرا که نه؟
واقعاً فعالانه گوش کنید تا بفهمید دیگران چه میگویند، به نحوی که وقتی صحبتشان تمام شد پاسخی برای آنها داشته باشید. طرف مقابل درباره همان چیزهایی حرف میزند که برایش مهم است و بهتر است از همان گفتهها و نشانهها برای ادراک موقعیت استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر یک کارفرما به شما گفت که میخواهم امنیت وبسایتم تامین شود، درباره تجربههایی که داشته و تلاشهایی که قبلا در این زمینه انجام داده، بیشتر صحبت کنید. علاوه بر این، از او سوال کنید که هدفش از این خواسته چیست و به این صورت قدری هم درباره چشم اندازهایی که برای خود ترسیم کرده اطلاعات کسب کنید.
سپس رویکرد جدیدی برای درک مشکل پیدا کنید. داشتن رویکردهای متنوع هم هم کلید دیگری در ارتقای مهارت یادگیری چابک است. از تکنیکهای متعدد استفاده کنید. حواس مختلف را درگیر کنید و بر احساسات خود تمرکز کنید و بینش و معنا را از درک تجربی و سطحی جدا کنید. داشتن ادراک بالا و درست یک مهارت ضروری برای توسعه مهارت رهبران با پتانسیل بالا است.
۳. تجربه و درسهای آن را درونی کنید
تحکیم بینشها و درسهای آموخته شده از تجربه، برای یادآوری و کاربرد در آینده مورد نیاز است. اگر یادگیریهای خود را پردازش نکنید، ممکن است سرنخهای مهمی را برای مراحل بعدی از دست بدهید. در صورت نیاز، برای این کار به دیگران تکیه کنید. افرادی که مهارت یادگیری چابک را در خود تقویت کردهاند، به خوبی میدانند که دیگران و دانش و تجربهشان برای یادگیری آنها ضروری هستند. آنها پیوندها و روابطی را ایجاد و تقویت میکنند که شرایط تجربیات و فرصتهای جدید برای یادگیری را فراهم کنند. به عنوان نمونه، آنها میتوانند با تیمها، اساتید، مربیان و افرادی در فراسوی مرزها همکاری کنند.
بازخورد بخواهید و پذیرای انتقاد باشید. فردی را بیابید که به او اعتماد دارید تا بازخورد باز و صادقانه به شما بدهد. با پرسیدن سؤالات روشنگر، نشان دهید که برای این فرآیند آماده هستید. زمانی را به فکر کردن در مورد آنچه قبلتر اتفاق افتاده و چیزهایی که در حال یادگیری هستید، اختصاص دهید. بازخورد را به عنوان هدیهای که کسی به شما میدهد ببینید. ممکن است آن را دوست نداشته باشید، و ممکن است ناراحت کننده باشد، اما با این حال بازخورد ارزشمند است. صرف نظر از انگیزههای طرف مقابل برای بازخورد دادن به شما، این کار همیشه باعث میشود که چیزی در مورد خودتان بیاموزید.
در برابر وسوسه توضیح دادن کارهایتان یا بهانه آوردن مقاومت کنید. وقتی وارد حالت محافظت از خود میشوید و سعی میکنید از خودتان دفاع کنید، راهتان را به سوی آنچه که میتوانید باشید، میبندید. برای تمرین دفاع نکردن، همیشه سعی کنید از طرف مقابل در ازای بازخوردش تشکر کنید، حتی اگر بدترین بازخورد ممکن را به شما ارائه کند. فقط صحبتهای آنها را با دقت گوش دهید و سعی کنید الگوهای رفتاری و تصمیم گیری خودتان و تغییراتی که ایجاد کردهاید (و بازخوردهایی که دریافت میکنید) را در طول زمان ببینید و قضاوت کنید.
۴. خودتان را تطبیق دهید
همه ما چیزهایی را از طریق تجربیات خودمان یاد میگیریم. با گذشت زمان، در به کارگیری این آموختهها برای گذر از موقعیتهای جدید و چالش برانگیز بهتر میشویم.
یاد بگیرید که به شهود خود تکیه کنید. روی اصول و قواعد کلی تمرکز کنید. افرادی که در چابکی یادگیری مهارت بالایی دارند عمدتاً بر اساس شهود تجربی و انعطاف پذیری عمل میکنند. وقتی با چیز جدیدی روبرو میشوید، به دنبال شباهتهایی بین موقعیت و کارهایی که در گذشته انجام دادهاید باشید. از این شباهتها برای ورود به چالشهای جدید استفاده کنید. به عنوان مثال، زمانی که در معرض یک پیشنهاد جذاب برای همکاری قرار میگیرید و طرف مقابل با ترسیم یک آینده روشن سعی در متقاعد کردن شما دارد، به این فکر کنید که کدام حقایق و تجربیات گذشته شما برای ارزیابی موضوع جدید قابل استفاده است؟
جستجوی آگاهانه ذهنتان برای پیدا کردن ایدهها و راهحلها، شما را از خرد و الگوهای تجربه شده بهرهمند میکند. با این روش است که میتوانید یک یادگیرنده و رهبر منعطف باشید.
پرسشهای متداول درباره مهارت یادگیری چابک
یادگیری چابک (به انگلیسی: Agile Learning) به معنای آموزش مداوم و تدریجی است که به کارکنان کمک میکند تا سریعتر با تغییرات در یک محیط چابک سازگار شوند. این مهارت به آنها کمک میکند تا انعطاف پذیرتر و سازگارتر شوند و مهارتهای فنی و نرم خود را افزایش دهند و بهتر بتوانند به چالشهای جدید پاسخ دهند.
چابکی در یادگیری مجموعهای از مهارتهای پیچیده است که ما را قادر میسازد موارد جدیدی را در یک موقعیت بیاموزیم و سپس آموختههایمان را در جایی دیگر، یعنی در موقعیتی کاملاً متفاوت، به کار ببریم. یادگیری چابک توانایی ما برای یادگیری، انطباق، حذف یادگیری و یادگیری مجدد برای همگام شدن با شرایط دائما در حال تغییر است.
برای ارتقای مهارت یادگیری چابک به شما پیشنهاد میکنیم که:
۱. جوینده باشید؛ یعنی همیشه به دنبال تجربیات جدید و متنوع باشید.
۲. ادراک خود را تقویت کنید؛ یعنی رویکرد جدیدی برای درک مشکل پیدا کنید.
۳. تجربه و درسهای آن را درونی کنید؛ یعنی یادگیریهای خود را پردازش کنید تا بتوانید از آنها در جای دیگر استفاده کنید.
۴. خودتان را تطبیق دهید؛ یعنی براساس شهود تجربی و انعطاف پذیری عمل کنید.