اصول ساده نوشتن انگیزه نامه (SOP)
فهرست مطالب
نوشتن انگیزه نامه یا SOP (به انگلیسی: Statement of Purpose) سخت نیست، اما بسیاری از افراد اصول تهیه انگیزه نامه را نمیدانند. به همین دلیل هم نمیتوانند یک روند مشخص را برای این کار تعریف کنند و همچنین نمیدانند چه اطلاعاتی باید در این نامه ذکر شود. اغراق نیست اگر بگوییم نگارش رزومه و انگیزه نامه مانند جمعبندی و ارائه تمام داشتهها و تجربیات تخصصی شما است که با استفاده از آن مسیر پیشرفت حرفهای خود را دنبال میکنید.
بررسی صدها انگیزه نامه برای پذیرش تحصیلی و یا انگیزه نامه برای درخواست استخدام نشان میدهد که افراد تلاش میکنند عینا همان رزومه خود را در قالب یک متن یک صفحهای شرح دهند و در پایان اشاره کنند به این که با توجه به توانمندیها و تجربههایم علاقمند هستم که وارد دانشکده و یا شرکت شما بشوم!
آنچه برای نوشتن انگیزه نامه یا نامه هدف باید بدانید
دانشگاههای خارج از کشور از شما میخواهند که درخواست خود را در قالب نامه هدف یا انگیزه نامه (SOP) ارسال کنید و مسیر شغلی و اهداف خود را در آن بیان کنید. این نامه به آنها کمک میکند که بهترین داوطلبها را برای دوره های ارائه شده انتخاب کنند.
انگیزه نامه چیست؟
در وبسایت مدیر پویا درباره این که انگیزه نامه چیست زیاد صحبت کردهایم. اما قبل از این که اصول نوشتن انگیزه نامه (SOP) را بخوانیم، لازم است یک بار دیگر مرور کنیم که انگیزه نامه یا Motivation Letter دقیقا چیست؟
انگیزه نامه، سندی است که به مخاطب میگوید انگیزه، دلیل و توجیه من برای این که این مسیر حرفهای را دنبال کردهام چیست؟ یعنی همان مسیری که در رزومه بیان شده است را توجیه میکنیم.
به بیان واضح تر، ما در رزومه میگوییم «چه کارهایی انجام دادهایم» و در انگیزه نامه میگوییم «چرا آن کارها را انجام دادهایم». همچنین در انگیزه نامه درباره هدف گذاری حرفهای و مسیری که پیش رو داریم هم صحبت میکنیم.
انگیزه نامه (SOP) که به عنوان بیانیه تحقیقاتی یا نامه هدف نیز شناخته میشود، برای بورد پذیرش دانشگاه نوشته میشود و در مورد مسیر شغلی، علایق، مشارکتهای حرفهای، اهداف و نیروی محرکه شما برای دنبال کردن یک برنامه خاص صحبت میکند. این متن معمولاً در قالب یک نامه با انشای شما ارائه میشود، اما ممکن است برخی از دانشگاهها این اطلاعات را در قالب چندین سوال مشخص از شما درخواست کنند. در هر صورت این نامه جدایی ناپذیرترین بخش درخواست شما است که پذیرش شما در دانشگاه مورد نظرتان را رقم میزند.
چرا نوشتن انگیزه نامه مهم است؟
همان طور که اشاره شد نوشتن انگیزه نامه (SOP) خوب در پذیرش درخواست شما بسیار تعیین کننده است. انگیزه نامه به کمیته پذیرش کمک میکند تا برداشت شما از زندگی، اهداف شغلی، باورها، موضوعات علمی و همچنین چشم انداز شما را ارزیابی کند. به طور خلاصه، یک SOP که به خوبی نوشته شود، شخصیت کلی شما را برای دانشگاهها ترسیم میکند. این فرصتی است تا هدفتان را توضیح دهید و همچنین دلایلی را بیان کنید تا آنها متقاعد شوند که در مقایسه با سایر متقاضیان، شما را انتخاب کنند.
امسال با رزومه حرفهای
یه پوزیشن خوب پیدا کن!
یک SOP خوب، نقاط ضعف رزومه شما را به بهترین نحو پوشش میدهد؛ چرا که در آن میتوانید اهداف و جاه طلبیهای حرفهای آینده خود را برجسته کنید. در کنار همه اینها، نوشتن یک SOP مناسب، به خواننده نشان میدهد شما تا چه حد در بیان و جمعبندی افکار خود به صورت نوشتاری تسلط دارید.
چه اطلاعاتی باید در نامه هدف (SOP) ارائه شود؟
مواردی وجود دارند که ذکر آنها در نامه هدف ضروری است و نباید از آنها غافل شوید:
- اطلاعات شخصی
- وضعیت مالی (تمکن مالی)
- پیشینه تحصیلی همراه با جزئیات مهم (در این مورد مطالعه نحوه نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه میتواند دیدگاه بهتری به شما بدهد.)
- پیشینه حرفهای؛ تمام وقت / پاره وقت، داوطلبانه (در این مورد مطالعه نحوه نوشتن سوابق شغلی در رزومه میتواند دیدگاه بهتری به شما بدهد.)
- اهداف آنی و بلند مدت (هماهنگ با پاراگراف هدف رزومه)
- دلایلی که میخواهید در این دانشگاه یا موسسه خاص تحصیل کنید
- دلایل علاقهمندی به رشته انتخابی
- فعالیتهای فوق برنامه
- مقالات و کتابهای منتشر شده (در صورت وجود)
- مقالات ارسال شده به ژورنالها (در صورت وجود)
- علایق و سرگرمیها
بایدهای مهم در نوشتن انگیزه نامه
مقطع کارشناسی | تحصیلات تکمیلی |
هدف شما از ورود به این رشته و فرصتهایی که میخواهید دنبال کنید. | اهداف شخصی و حرفهای کوتاه مدت و بلند مدت |
پیشینه آموزشی شما و دستاوردهایی که تاکنون کسب کردهاید. | مدارک و شواهد دستاوردهای حرفهای و تخصصی شما |
فعالیتهای فوق برنامه | نمونههایی از کار تیمی، رهبری و سایر ویژگیهای شما در فضای همکاری |
انگیزهها و آرزوهای شغلی | انتظارات حرفهای و شغلی از دانشگاه |
تکالیف و فعالیتهایی که در دوران تحصیل انجام دادهاید. | پروژههای باارزشی که در محیطهای حرفهای انجام دادهاید. |
کارآموزی (در صورت وجود) | فعالیتهای داوطلبانه (در صورت وجود) |
اصول نوشتن انگیزه نامه
در ادامه سه گام اصلی که باید هنگام نوشتن انگیزه نامه (SOP) در نظر داشته باشید را بیان میکنیم. دقت در رعایت این اصول و نکاتی که در این نوشته به آنها اشاره شد، به شما کمک میکند تا در بین سایر داوطلبها متمایز باشید و خواننده، پروفایل شما را بهتر از دیگران به خاطر بسپارد.
۱- پلن یا طرح مشخص برای نوشتن انگیزه نامه
یک طرح کلی برای نگارش SOP خود در نظر بگیرید. مثل این که میخواهید انگیزه نامه خود را آنالیز کنید که به چه صورت شروع شده و چگونه قصد و انگیزه شما از ادامه تحصیل را بیان میکند و سپس براساس همین طرح کلی نگارش انگیزه نامه را شروع کنید. شاید صحبت کردن درباره دلایلی که شما را به موضوع علاقمند کرده است ایده مناسبی باشد. اطلاعات را دستهبندی کنید و در هر بخش به صورت غیر مستقیم به مهارتها و دستاوردها و تخصص خود اشاره کنید. برای این مورد میتوانید به نوشته ذکر مهارت ها و دستاوردها در رزومه و انگیزه نامه مراجعه کنید. مهمتر از همه این که درباره دلیل انتخاب این رشته و این دانشگاه خاص توضیح دهید.
در صورتی که قصد نگارش انگیزه نامه تحصیلی برای سفارت آلمان را دارید، این طرح توسط سوالات فرم انگیزه نامه ویزا متریک مشخص شده است.
۲. روی پیش نویس کار کنید
باید بتوانید آموختهها و دانشی که در طول تحصیل و تجربه حرفهای خود کسب کردهاید را در انگیزه نامه به طور کامل منعکس کنید. استفاده از اصطلاحات فنی را محدود کنید و هنگام نوشتن SOP از لحن فعال و با اعتماد به نفس استفاده کنید. اگر در سوابق شما یک وقفه یا گپ وجود دارد، آن را به شیوهای خوش بینانه مطرح کنید. فراموش نکنید که SOP شما یک مقدمه و نتیجه گیری واضح دارد.
نکته مهم دیگر این که انگیزه نامه خود را به ترتیب زمانی معکوس بنویسید. یعنی به همان صورتی که معمولا در نوشتن سوابق شغلی در رزومه یا نوشتن سوابق تحصیلی در رزومه عمل میکنید.
۳. انگیزه نامه خود را بازخوانی کنید
بعد از نوشتن انگیزه نامه (SOP) بازخوانی آنچه نوشتهاید بسیار مهم است؛ به حدی که بدون آن کار ناتمام میماند. بازخوانی و تجزیه و تحلیل دوباره آن منجر به اصلاح جریان متن، واژگان، اشتباهات گرامری و دیکتهای، پیدا کردن جملات طولانی و غیره میشود. همچنین به شما توصیه میکنیم در صورت امکان نظر یک فرد دوم را هم درباره نامه هدفتان جویا شوید. برای این کار میتوانید از اساتید و یا دوستانتان در دانشگاه کمک بگیرید.
پرسشهای متداول درباره نوشتن انگیزه نامه (SOP)
سه گام اصلی که باید هنگام نوشتن انگیزه نامه (SOP) در نظر داشته باشید:
۱- پلن یا طرح مشخص برای نوشتن انگیزه نامه
۲. روی پیش نویس کار کنید
۳. انگیزه نامه خود را بازخوانی کنید
مواردی وجود دارند که ذکر آنها در نامه هدف ضروری است و نباید از آنها غافل شوید:
اطلاعات شخصی
وضعیت مالی (تمکن مالی)
پیشینه تحصیلی همراه با جزئیات مهم
پیشینه حرفهای (تمام وقت / پاره وقت، داوطلبانه)
اهداف آنی و بلند مدت
دلایلی که میخواهید در این دانشگاه یا موسسه خاص تحصیل کنید
دلایل علاقهمندی به رشته انتخابی
فعالیتهای فوق برنامه
مقالات و کتابهای منتشر شده (در صورت وجود)
مقالات ارسال شده به ژورنالها (در صورت وجود)
علایق و سرگرمیها